Hrvatskoj prijeti sudbina Rusije i Sjeverne Koreje

Hrvatska je jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidopinšku agenciju, jer je postojeća pripojena Zavodu za toksikologiju – zbog uštede.

Nacionalna antidopinška agencija mora biti potpuno nezavisna i ne smije biti vezana uz neki državni zavod ili službu, upozorava WADA (EPA)

Zagreb će krajem godine posjetiti inspektori Svjetske antidopinške agencije (WADA), a nakon te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navdima iz zdravstvenih krugova, mogla biti suspendirana i to zbog poprilično apsurdne činjenice da je jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidopinšku agenciju, javlja Hina.

Hrvatska Vlada još je 2010. godine zbog uštede ukinula neke agencije, pa tako i Hrvatsku antidopinšku agenciju koja je pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čime Hrvatska ne zadovoljava WADA-ine kriterije.

“WADA tu ima vrlo jasne propise – nacionalna antidopinška agencija mora biti potpuno nezavisna i ne smije biti vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prigoda da se to promijeni, no prema mojim saznanjima ne mijenja se ništa”, kazao je Davor Plavec, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Pripremiti novi zakonski prijedlog

Plavec zbog toga nije optimist kada je u pitanju status Hrvatske u svijetu sporta.

“Nama u prosincu dolazi WADA-ina inspekcija i Hrvatska bi čak mogla biti proglašena ‘non-compliant’ državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svjetskim antidopinškim propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendirane Rusija i Sjeverna Koreja. Drugim riječima, i Hrvatskoj prijeti suspenzija”.

Prema njegovim riječima, moguće rješenje problema je priprema novog zakonskog prijedloga kojim bi se Hrvatska antidopinška agencija izdvojila kao nezavisno tijelo.

“Već bi to bio signal WADA-i da Hrvatska želi surađivati i izbjegli bismo daljnje neugodnosti”, zaključuje Plavec.

Izvor: Agencije