Beograd domaćin Svjetskog prvenstva u boksu

Uoči otvaranja prvenstva, bokserima sa Kosova onemogućen je ulazak u Srbiju – tri puta je delegacija Bokserskog saveza Kosova pokušala prijeći granicu, ali je svaki put zaustavljena.

Promoteri Svjetskog prvenstva, 21. po redu, su bokserski šampion Roy Jones Junior i glumac Miloš Biković (Tanjug)

Beograd će do 6. novembra biti domaćin Svjetskog prvenstva u boksu, a u tamošnjoj Štark Areni trebalo bi učestvovati 650 takmičara iz 103 zemlje.

Prije početnih borbi održana je ceremonija otvaranja. Prvenstvo su otvorili prvi čovjek Svjetske bokserske federacije Umar Kremljov i predsjednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, javio je FoNet.

Promoteri Svjetskog prvenstva, 21. po redu, su bokserski šampion Roy Jones Junior i glumac Miloš Biković.

Na ovom prvenstvu, prvi put u historiji, planirane su i novčane nagrade za najbolje boksere – 100.000 dolara za zlatnu medalju, 50.000 za srebrnu, a po 25.000 za bronzana odličja.

Zaostavština prvenstva će biti 1.000 bokserskih vreća, 2.000 bokserskih rukavica i 17 ringova, koji će biti podijeljeni lokalnim sredinama u Srbiji. Od donacija iz Rusije će biti izgrađen nacionalni trening centar koji će biti infrastruktura za razvoj srpskog boksa, javila je Anadolija.

Bokseri sa Kosova tri puta zaustavljeni na granici

Uoči otvaranja prvenstva, bokserima sa Kosova onemogućen je ulazak u Srbiju.

Delegacija Bokserskog saveza Kosova tri puta je pokušala ući u Srbiju, ali je svaki put zaustavljena. Olimpijski savez Kosova objavio je kako trojici boksera, selektoru i sekretaru kosovskog saveza granični organi Srbije nisu dozvolili prelazak zbog državnih simbola na trenerkama.

“Ekipa je pokušala preći granicu na graničnom prijelazu Merdare, ali je nakon čekanja na granici i detaljne kontrole automobila i odjeće, policija Srbije dobila nalog Vlade Srbije da joj ne dozvoli ulazak”, navodi se u reakciji Olimpijskog saveza Kosova.

Bokserski savez Kosova punopravni je član Svjetske bokserske federacije (AIBA) od 2014. godine.

Reagirala je i AIBA, poručivši kako očekuje da se delegacija Bokserskog saveza Kosova “ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice federacije” te dodala da očekuje učešće kosovskih boksera na prvenstvu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO