Bokserima Kosova ponovo zabranjen ulazak u Srbiju

Takmičari sa Kosova u subotu i nedjelju pokušavaju preći granicu kako bi nastupili na Svjetskom prvenstvu u Beogradu, ali im vlasti Srbije to ne dozvoljavaju.

Delegacija Bokserskog saveza Kosova zaustavljena je na graničnom prelazu Merdare (Anadolija)

Delegacija Bokserskog saveza Kosova zaustavljena je na graničnom prelazu Merdare, pošto joj vlasti Srbije treći put nisu dozvolile da uđe u Srbiju radi učešća na Svjetskom prvenstvu u Beogradu.

Olimpijski savez Kosova (KOK) saopćio je kako je u subotu delegacija Kosova, u kojoj su tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza, dva puta pokušala ući u Srbiju kako bi učestvovala na Svjetskom prvenstvu, ali im granični organi Srbije nisu dozvolili zbog državnih simbola na uniformama sportista.

Delegacija Kosova je u nedjelju pokušala po treći put ući u Srbiju, ali je ponovo odbijena, prenosi Anadolija.

Ministarstvo: Prekršeno pravo sportista

“Ekipa je pokušala preći granicu na Merdaru, ali je nakon dva sata čekanja na granici i detaljne kontrole automobila i odjeće, policija Srbije dobila nalog Vlade Srbije da joj ne dozvoli ulazak u Srbiju“, navodi se u reakciji KOK-a.

Olimpijski komitet Kosova osuđuje ponašanje srbijanske strane i zahtjeva da se protiv nje poduzmu mjere.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova je osudilo odluku vlasti Srbije da spriječe ulazak sportista Kosova na teritoriju Srbije.

“Srbija je ovom akcijom, kao organizator Svjetskog prvenstva u boksu, prekršila pravo sportista i pravo Bokserskog saveza Kosova da učestvuje na prvenstvu, definirano pravilima međunarodnih sportskih organizacija“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Reagirala i Svjetska bokserska federacija

Ministarstvo je zatražilo od nadležnih organa države Srbije da poduzmu neophodne mjere i brzo reagiraju kako bi takmičari sa Kosova stigli na vrijeme za učešće na SP-u, koje počinje u nedjelju i traje do 6. novembra.

Bokserski savez Kosova punopravni je član Svjetske bokserske federacije (AIBA) od 2014. godine.

U subotu je i AIBA reagirala na to što timu Kosova nije dozvoljeno učešće na takmičenju u Beogradu, rekavši kako očekuje da se delegacija Kosovskog bokserskog saveza tretira “ne drugačije od delegacije bilo koje druge članice AIBA-e“ te dodala da očekuje učešće Kosova na ovom prvenstvu.

Izvor: Agencije