Crnogorski selektor: Zadovoljni postignutim, žal za drugim mjestom

Selektor Crne Gore govori o oktobarskom ciklusu kvalifikacija za SP u Kataru, preostalim utakmicama, te šansama timova iz regije da se domognu Mundijala.

Mora se više povesti računa o zdravlju igrača, izloženi su izuzetnim naporima, upozorava Radulović (EPA)

Dva poraza od Norveške, do kojih je došlo zbog nekih manje sportskih razloga, udaljila su nogometnu reprezentaciju Crne Gore od borbe za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će naredne godine organizirati Katar.

Prvi poraz desio se nakon dvije pobjede u martu, a zapravo je to bila treća utakmica u sedam dana za izabranike Miodraga Radulovića. Drugi poraz Crnogorci su upisali u Norveškoj nakon gostovanja Gibraltaru kada su, bilo zbog povreda, bilo zbog umora, ostali bez jako bitnih nogometaša, a o svemu tome, kao i o cijelom toku kvalifikacija porazgovarali smo sa selektorom Radulovićem.

Ne krije zadovoljstvo postignutim, da je osvojeno 11 bodova, da je njegov tim do posljednje dionice kvalifikacija bio u konkurenciji za plasman, ali ni žal što se neke stvari nisu poklopile za dodatni iskorak i, barem, plasman u doigravanje.

  • Selektore Raduloviću, pobjeda u Gibraltaru 3:0, potom poraz od Norveške 0:2. Kako ste zadovoljni igrom i postignutim rezultatima?

– Taj ciklus se odvijao onako kako smo planirali, odnosno koliko se bilo šta može planirati u ovo vrijeme korone. Utakmica u Gibraltaru je odrađena i pobijeđena rutinski, onako kako smo i planirali. Otvorili smo protivnika na vrijeme, cijelo vrijeme smo kontrolisali utakmicu.

No, ono na što nismo mogli da utičemo su neke iznuđene povrede (Stefana) Mugoše i (Aleksandra) Šćekića što je poremetilo plan izmjena. Bilo je predviđeno da se još neki igrači dodatno odmore, ali nam se to poremetilo. Igrali smo na puno teškoj podlozi i sa puno samopouzdanja smo otišli za Norvešku, ali smo izgubili na toj utakmici Mugošu, važnog igrača.

Također, imali smo sportski dogovor sa španskim Gijonom prije utakmice u Gibraltaru (8. 10.) da Uroša Đurđevića pustimo da odigra 45 minuta u njihovom derbiju, pošto je imao kartone za Gibraltar i nije mogao igrati. Mi smo udovoljili klubu koji je ispao totalno neprofesionalan i nekorektan – držali su ga 9. oktobra 90 minuta na terenu. Kad smo izgubili Mugošu i Đurđevića na taj način, na treningu pred Norvešku se povrijedio Marko Vukčević, tako da je bilo manje opcija za start.

Znao sam da Norveška ne može da nas ugrozi bez najboljih igrača, Haalanda i Sorlotha. Ali, nekako smo i zbog ambijenta, koji je bio veličanstven, bili bojažljivi prvo poluvrijeme, primili gol iz prekida nakon grešaka. Kasnije smo se trgli, odigrali drugo poluvrijeme onako kako smo trebali cijelu utakmicu, ali zbog nervoze nismo dali gol. Na kraju smo izgubili Vešovića sa dva žuta kartona i primili drugi gol u 96. minuti.

Očekivali smo dobar rezultat, da se do kraja borimo kući za baraž, no ta posljednja nada je ostala u Norveškoj. Ono što sam ja sebi na početku kvalifikacija postavio za cilj, a i svi što smo postavili za cilj, to je da odradimo kvalifikacije bolje nego prethodne koje su bile za Evropsko prvenstvo i gdje je Crna Gora osvojila tri boda bez pobjede. Sada imamo 11 bodova i dvije utakmice da napravimo još veći iskorak.

Ipak, kvalifikacije za svjetsko i evropsko prvenstvo su najveći nivo koji se može igrati, uz svo poštovanje prema Ligi nacija gdje su rivali u Ligi C ipak slabiji od ovih.

  • Pred vama su dvije domaće utakmice protiv Nizozemske i Turske, kvalitetnih selekcija. Da li ćete računati na postojeći kadar, dati šansu nekim mlađima…?

– Imat ćemo veliki motiv protiv oba tima i na gostovanjima smo veoma dobro odigrali. Uspjeli smo sa Turskom odigrati 2:2, nažalost, protiv Holandije koja nam je bila između Turske i utakmice kući sa Letonijom smo malo kombinovali i izgubili smo, ali smo pružili dobar otpor. Nama će svakako biti motiv da pokažemo da ovaj tim napreduje i da je napravio iskorak, da je bolja slika u A timu.

Naravno, pratimo i mlade igrače i u mladoj selekciji ima onih koji zadovoljavaju naše kriterije, ali hoćemo da i ti igrači u mladoj selekciji imaju dobru minutažu. Igraju jake utakmice kvalifikacija protiv Italije, Švedske, Bosne… Oni napreduju tu i vidjet ćemo, sa dogovorom sa stručnim timovima seniorske i mlade selekcije kako ćemo za dalji period.

No, svakako da se pripremamo za što bolje izdanje i igrači će imati jak motiv da pred jakim timovima pokažu šta mogu.

  • Tri selekcije iz regije imaju šanse za plasman u Katar ili barem u doigravanje. Srbija i Hrvatska imaju direktne okršaje za prvo mjesto u grupama – Srbija sa Portugalom, a Hrvatska sa Rusijom. Bosna i Hercegovina je u igri za baraž…

– Pratio sam timove iz regije, drago mi je kada napreduju i imaju dobre rezultate. Hrvatska i Srbija će u direktnim okršajima sa Portugalom i Rusijom odlučivati o prvom mjestu u svojim grupama i nadam se da će i Bosna, sa dvije utakmice kući, izboriti drugo mjesto.

Rusija nije atraktivna, ali je jako teška za igru, no Hrvatska ima odličan roster i ima iskustva igranja važnih utakmica. Također, igrat će se u Splitu, u atmosferi koja nam je svima poznata i mislim da će uspjeti u svojim namjerama.

Srbija igra kao gost, to je teže, jer svi znamo šta je Portugal. Ipak, Srbija ima dobru kampanju od dolaska Dragana Stojkovića za selektora, jako dobro igra u kvalifikacijama, stabilno… Mislim da će to biti utakmica za sladokusce.

  • Bosni i Hercegovini variraju forma i rezultati?

– Nekako tako izgleda kada gledate rezultate, ali ono što ne pokazuje rezultat u potpunosti je ono koliko je ta reprezentacija stvarno pokazala. Pratio sam i u Finskoj utakmicu, pravio analizu pred našu prijateljsku utakmicu protiv Bosne i tu je zaista ispuštena pobjeda.

Ova posljednja protiv Ukrajine – izuzetan nivo pokazan i samo je peh bio to što je Bosna kasno postigla izjednačujući gol. Da ga je ranije postigla, da su iskorištene šanse, do kraja bi sigurno pobijedila.

Sada, opet kažem, ima sve u svojim rukama. Jeste malo problematično, naročito kad se sjetimo tog peha i nesrećnog gola protiv Kazahstana iz slobodnjaka. Ima Bosna dobar tim i uspjet će doći do rezultata.

  • Kako vidite činjenicu da će se Svjetsko prvenstvo u Kataru igrati krajem godine, te najave klubova da će igračima dati tek samo sedmicu dana za odmor?

– Sigurno je to malo za odmor. Vidite kako je u posljednje vrijeme sav raspored poremećen zbog COVID režima. Na primjer, ove kvalifikacije su urađene ekspresno, a tu se inače savez dugo priprema. Mi smo startovali kvalifikacije odmah u martu i jedini sam selektor Crne Gore, a šesti sam po redu, koji nije imao utakmice za pripremanje.

Ovaj sistem tri utakmice za sedam dana je poguban za saveze sa malim fondom igrača i malim rosterom. Imamo i mi kvalitetne igrače, ali kada trebamo da za sedam dana odigramo tri jake utakmice, onda nam je ta treća utakmica veoma problematična, što se i pokazalo u kvalifikacijama.

Neće biti problem za SP što se igra u zimskom periodu, ali je problem kako će igrači izaći iz tih jakih sezona, treba im više vremena za odmor. Mora se više povesti računa o zdravlju igrača, izloženi su izuzetnim naporima.

Izvor: Al Jazeera