Afganistanski nogometaši i nogometašice prebjegli u Katar

Osmi putnički let iz Kabula, na kojem je bilo i 100-ak nogometaša i njihovih porodica, uključujući i igračice, stigao je u Katar, potvrđeno je u Dohi.

Britanski mediji javljaju da je najmanje 20 članica afganistanske ženske nogometne ekipe bilo među onima koji su bili na letu (EPA - Arhiva)

Gotovo stotinu afganistanskih nogometaša, nogometašica i njihovih obitelji doputovali su letom iz Kabula u Dohu, objavio je pomoćnik katarskog ministra vanjskih poslova Lolwah Alkhater, a potvrdila i FIFA.

“Osmi putnički let iz Kabula upravo je stigao u Katar. Na letu je i 100-ak nogometaša i njihovih obitelji, uključujući i igračice”, napisao je Alkhater na Twitteru.

Talibani su 15. kolovoza preuzeli vlast u Afganistanu, nakon čega su uslijedile masovne evakuacije iz Kabula, podsjeća Reuters.

Britanski mediji izvijestili su da je najmanje 20 članica afganistanske ženske nogometne ekipe među onima koji su bili na letu i da je FIFA “usko surađivala s katarskom vladom na koordinaciji dolaska sportaša”.

Izuzetno zahtjevna evakuacija

FIFA je u kolovozu priopćila kako pregovara o “iznimno zahtjevnoj” evakuaciji nogometaša i drugih sportaša iz Afganistana nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Međunarodni biciklistički savez (UCI) priopćio je ranije da je pomogao u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i žene biciklistice.

Australija je u kolovozu evakuirala više od 50 afganistanskih sportašica i članova njihovih obitelji, dok je nekoliko igračica iz mlade afganistanske nacionalne nogometne ekipe dobilo azil u Portugalu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO