MOO: Ljudska prava u Kini nisu nam u nadležnosti

Kina je već nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za ljudska prava o genocidu nad ujgurskom muslimanskom manjinom, kao i za postupanje prema demonstrantima na Tibetu.

Ljudska prava su važan dio osnovnih načela Olimpijskih igara, ali moramo poštivati ​​suverenitet zemlje domaćina, kažu u MOO (AFP - Ilustracija)

Dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates izjavio je da nije u nadležnosti te organizacije baviti se pitanjem poštivanja ljudskih prava u Kini, koja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara početkom iduće godine, javlja AFP.

Kina je već nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za ljudska prava o genocidu nad ujgurskom muslimanskom manjinom i drugim etničkim skupinama u provinciji Xinjiang, kao i za postupanje prema prosvjednicima na Tibetu.

Coates, koji je i predsjednik Olimpijskog odbora Australije, rekao je da su ljudska prava važan dio osnovnih načela Olimpijskih igara, ali da MOO mora poštivati ​​suverenitet zemlje domaćina.

‘MOO nije svjetska vlada’

“Zadaća MOO-a je osigurati da nema kršenja ljudskih prava u smislu provođenja Igara u okviru nacionalnog olimpijskog odbora ili unutar Olimpijskog pokreta. Nemamo nadležnost otići u jednu državu i reći joj što da radi”, rekao je Coates.

Prema njegovim riječima “MOO nije svjetska vlada, nego mu je posao štititi olimpijce koji sudjeluju na Igrama i to je njegova nadležnost”.

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a Paraolimpijske igre od 4. do 13. ožujka. U ljeto 2008. Peking je bio organizator Olimpijskih igara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO