FIFA priprema kazne za Albaniju i Mađarsku

Mađarski navijači imali fizički obračun sa policijom na tribinama Wembleyja, albanski flašma gađali poljske nogometaše u Tirani.

Mađari vrijeđali osiguranje na rasnoj osnovi, pa izazvali reakciju policije (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija FIFA analizira navijačke incidente i procjenjuje koje će kazne izreći nakon što je osudila nerede na tribinama koje su napravili navijači Mađarske i Albanije tokom kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, prenosi agencija AP.

Mađarski navijači su na stadionu Wembley u Londonu imali fizički obračun sa policijom na tribinama netom nakon početka utakmice u utorak navečer, jer su policajci željeli uhapsiti jednog gledatelja zbog sumnje da je vrijeđao pripadnika osiguranja na rasnoj osnovi.

Meč Mađarske i Engleske je okončan rezultatom 1:1, podsjeća agencija.

Bacanje flaše u Tirani

U drugoj utakmici kvalifikacijske grupe I, igranoj u Tirani, došlo je do prekida od 20 minuta. Karol Swinderski je postigao gol za Poljsku protiv domaće Albanije u 77. minuti kada je pogođen jednom od flaša bačenih sa tribine na kojoj su bili albanski navijači.

Poljski igrači su napustili teren, da bi se nešto kasnije vratili i sačuvali prednost od 1:0 do kraja utakmice.

Poljski nogometaši gađani su bocama u Tirani (EPA)

„FIFA trenutno procjenjuje izvještaje o kvalifikacijskim mečevima za Svjetsko prvenstvo kako bi odlučila o najpodesnijem djelovanju“, navodi se u saopćenju svjetske kuće nogometa.

Prazne tribine kao kazna

„Najoštrije osuđujemo incidente na utakmicama Engleska – Mađarska i Albanija – Poljska i želimo istaći kako ostajemo čvrstog i odlučnog stava u odbacivanju svakog oblika nasilja, diskriminacije i zlostavljanja. FIFA ima veoma jasan stav nulte tolerancije protiv takvog ponašanja u nogometu“.

Agencija AP podsjeća kako su nemiri i rasistički ispadi navijača Mađarske tokom duela sa Engleskom u Budimpešti prošlog mjeseca doveli do toga da Mađari igraju subotnju utakmicu protiv Albanije pred praznim tribinama.

Također se navodi kako je FIFA izrekla uvjetnu kaznu da će Mađarska ponovo igrati bez prisustva navijača ukoliko ponovo dođe do nereda.

Izvor: Agencije