FIFA ne odustaje od Mundijala svake dvije godine, UEFA skraćuje pripreme

Svake godine imate Super Bowl, Wimbledon ili Ligu prvaka, jer ugled nekog događaja ovisi o njegovom kvalitetu, a ne o učestalosti, smatra Gianni Infantino.

Upravo zato što se radi o čarobnom turniru, možda bi se to trebalo događati češće, kaže Infantino (EPA)

Dok čelni čovjek asocijacije FIFA, Gianni Infantino ne odustaje od ideje održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva svake dvije godine, UEFA namjerava pustiti igrače iz klubova u reprezentacije samo nekoliko dana pred Mundijal krajem 2022. godine u Kataru, prenosi Hina.

Infantino smatra da skup najboljih nogometaša svijeta svake dvije godine neće umanjiti „čaroliju“ turnira jer njegova učestalost ne bi utjecala na kvalitetu i prestiž.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

Prilikom posjeta Izraelu, gdje je bio gost na godišnjoj konferenciji The Jerusalem Posta, Infantino je podsjetio kako je sve već odlučeno za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje će biti održano sa 48 reprezentacija, ali i dodao kako je u „fazi savjetovanja“ odluka „hoće li se [poslije toga] održavati svake dvije ili četiri godine“.

„Upravo zato što se radi o čarobnom turniru možda bi se to trebalo događati češće“, smatra.

‘Moramo razmišljati široko’

„Ugled nekog događaja ovisi o njegovoj kvaliteti, a ne o učestalosti. Svake godine imate Super Bowl, Wimbledon ili Ligu prvaka, svi su uzbuđeni i čekaju ih“, kaže Infantino.

Potvrdio je i kako FIFA želi proširiti i Svjetsko klupsko prvenstvo koje se održava svake godine.

„Željeli bismo povećati vrijednost državnih prvenstava i domaćih liga. Moramo pronaći pravi format koji neće previše ometati kalendar i sve ostale događaje“, kaže Infantino.

Upitan može li Izrael ikada biti domaćin Svjetskog prvenstva, odgovorio je kako „ništa nije nemoguće“, pa ni to da Izrael i njegovi susjedi budu organizatori. „Moramo razmišljati široko“, rekao je Infantino.

Podsjetio je i kako je ostalo još 13 mjeseci do Svjetskog prvenstva u Kataru, za koje je rekao kako će biti „vrlo različito, vrlo jedinstveno jer će svi stadioni biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara“.

„Za ljubitelje nogometa bit će to poput djeteta u Disneylandu jer na jednom mjestu dobivate sve najbolje, izvrsnu atmosferu, odličan ambijent. Nogomet je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će ovo biti fantastično Svjetsko prvenstvo“, poručio je Infantino.

Pripreme skraćuju s 20 na sedam dana

Europska nogometna federacija (UEFA) je u rujnu oštro kritizirala ideju Međunarodne nogometne federacije (FIFA) o uvođenju Svjetskog prvenstva svake dvije godine. UEFA je pozvala FIFA-u da prestane provoditi plan za uvođenje World Cupa svake dvije godine, te da se umjesto toga uključi u „istinske konzultacije“ o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

Međutim, francuski sportski dnevnik L'Equipe javlja kako će UEFA pustiti igrače iz europskih nogometnih liga u svoju reprezentaciju samo tjedan dana prije početka Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru.

L'Equipe citira pismo koje je UEFA poslala svim od 55 nacionalnih nogometnih saveza u Europi, u kojem se navodi da će igrači biti oslobođeni klupskih dužnosti tek 14. studenog 2022. godine (Mundijal počinje 21. studenog).

Francuski list navodi da je to zbog iznimno gustog klupskog rasporeda najjačih europskih liga, a uobičajeno je da reprezentacije uoči Mundijala imaju i do 20-ak dana za zajedničke pripreme.

Svjetsko prvenstvo obično se održava tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi, kada je većina europskih liga završila. Međutim, sljedeće godine izdanje u Kataru održava se iznimno od 21. studenog do 18. prosinca jer će vrijeme tada biti hladnije u zemlji domaćinu.

UEFA je odbila komentirati ove navode.

Izvor: Agencije