NFL trener Jon Gruden odstupio zbog rasističkih i homofobnih poruka

NFL je osudio Grudenove stavove nazvavši ih ‘užasnima i potpuno suprotnima onim vrijednostima za koje se Liga zalaže’.

Američki mediji su plasirali i mnoga saznanja o neprimjerenom ophođenju Grudena na temu sutkinja u NFL-u (Reuters)

Jon Gruden, dosadašnji trener NFL momčadi Las Vegas Raiders, odstupio je s te dužnosti nakon što su u javnost dospjele rasističke i homofobne poruka koje je slao, javlja Hina.

Američki mediji su plasirali mnoga saznanja o neprimjerenom ophođenju Grudena na temu sutkinja u NFL-u ili, pak, o onome što je govorio o DeMauriceu Smithu, direktoru Udruge NFL igrača.

Gruden se negativno izražavao o sutkinjama u NFL-u, kao što je na isti način komentirao i igrače homoseksualnih sklonosti. Uz sve to, iznio je rasističke uvrede spram Smitha premda se vrlo brzo ispričao, a nakon što su sve izjave dospjele u javnost. Izjavio je tom prilikom kako se srami svojih komentara, ali je istovremeno negirao da je bilo koga obezvrijedio na rasističkoj razini.

Američki mediji su, pak, naveli i kako je ismijavao one igrače koji spuštanjem na koljena daju potporu Afroamerikancima, odnosno protive se policijskom nasilju nad njima.

Osuda NFL-a

No, NFL je na svim razinama osudio takve Grudenove stavove nazvavši ih “užasnima i potpuno suprotnima onim vrijednostima za koje se NFL zalaže”, a sam 58-godišnji trener je sve okončao time što je odstupio sa svoje dosadašnje dužnosti.

“Volim Raiders i ne želim im ovim naštetiti. Dao sam zbog toga ostavku, a jedino još mogu poručiti da nikada nikoga nisam želio povrijediti”, rekao je Gruden koji je 2003. godine kao trener vodio Tampa Bay Buccaneers do pobjede u Super Bowlu.

Gruden je od 2018. godine bio glavni trener Oakland Raiders, koji su se poslije preselili u Las Vegas, dok je od 2002. do 2008. godine obavljao posao glavnog trenera Tampa Baya.

Izvor: Agencije