NFL trener Jon Gruden odstupio zbog rasističkih i homofobnih poruka

NFL je osudio Grudenove stavove nazvavši ih ‘užasnima i potpuno suprotnima onim vrijednostima za koje se Liga zalaže’.

Američki mediji su plasirali i mnoga saznanja o neprimjerenom ophođenju Grudena na temu sutkinja u NFL-u (Reuters)

Jon Gruden, dosadašnji trener NFL momčadi Las Vegas Raiders, odstupio je s te dužnosti nakon što su u javnost dospjele rasističke i homofobne poruka koje je slao, javlja Hina.

Američki mediji su plasirali mnoga saznanja o neprimjerenom ophođenju Grudena na temu sutkinja u NFL-u ili, pak, o onome što je govorio o DeMauriceu Smithu, direktoru Udruge NFL igrača.

Gruden se negativno izražavao o sutkinjama u NFL-u, kao što je na isti način komentirao i igrače homoseksualnih sklonosti. Uz sve to, iznio je rasističke uvrede spram Smitha premda se vrlo brzo ispričao, a nakon što su sve izjave dospjele u javnost. Izjavio je tom prilikom kako se srami svojih komentara, ali je istovremeno negirao da je bilo koga obezvrijedio na rasističkoj razini.

Američki mediji su, pak, naveli i kako je ismijavao one igrače koji spuštanjem na koljena daju potporu Afroamerikancima, odnosno protive se policijskom nasilju nad njima.

Osuda NFL-a

No, NFL je na svim razinama osudio takve Grudenove stavove nazvavši ih “užasnima i potpuno suprotnima onim vrijednostima za koje se NFL zalaže”, a sam 58-godišnji trener je sve okončao time što je odstupio sa svoje dosadašnje dužnosti.

“Volim Raiders i ne želim im ovim naštetiti. Dao sam zbog toga ostavku, a jedino još mogu poručiti da nikada nikoga nisam želio povrijediti”, rekao je Gruden koji je 2003. godine kao trener vodio Tampa Bay Buccaneers do pobjede u Super Bowlu.

Gruden je od 2018. godine bio glavni trener Oakland Raiders, koji su se poslije preselili u Las Vegas, dok je od 2002. do 2008. godine obavljao posao glavnog trenera Tampa Baya.

Izvor: Agencije

Povezane

Američki predsjednik Barack Obama stao je u odbranu igrača američkog fudbala koji je odbio da ustane dok je intonirana državna himna. Obama je istakao da je fudbaler iskoristio Ustavom zagarantovano pravo. Colin Kaepernick je izazvao lavinu kritika potezom kojim je želio da skrene pažnju na rasnu nejednakost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Published On 06 Sep 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO