NBA: Kyrie Irving izbačen iz ekipe dok se ne vakciniše

Irving bi ove godine trebao zaraditi 34,9 miliona dolara, ali zaradit će daleko manje ako ne promijeni odluku.

Kyrie Irving je jedan od najpoznatijih igrača NBA lige koji se protive vakcinaciji (EPA)

Zvijezda NBA lige Kyrie Irving neće smjeti niti igrati niti trenirati s Brooklyn Netsima sve dok se ne vakciniše protiv COVID-19, objavio je klub.

Irving je jedan od najpoznatijih igrača NBA lige koji se protive vakcinaciji.

NBA neće tjerati igrače da se vakcinišu, ali neće biti plaćeni za propuštene utakmice u nekim mjestima i dvoranama koje podliježu lokalnim protivepidemijskim mjerama.

Lokalni propisi najviše pogađaju tri NBA ekipe, New York Knickse, Booklyn Netse i Golden State Warriorse.

To znači da će nevakcinisani igrači domaćih ekipa u New Yorku i San Franciscu morati propustiti polovinu dvoboja u osnovnom dijelu sezone.

“S obzirom na prirodu situacije i nakon temeljitog razmatranja, odlučili smo da Kyrie Irving neće igrati ili vježbati s ekipom sve dok ne ispuni uslove za punopravno sudjelovanje,” poručio je generalni direktor Netsa Sean Marks.

‘Poštujemo njegovo pravo na izbor’

“Kyrie je donio odluku, a mi poštujemo njegovo pravo na izbor. Međutim, njegov ga izbor ograničava da bude stalni član ekipe i nećemo dopustiti nikome da djelomično sudjeluje. Naši ciljevi za sezonu se nisu promijenili, a za postizanje tih ciljeva svaki član naše organizacije mora ići u istom smjeru,” dodao je Marks, prenijela je Hina.

Irving bi ove godine trebao zaraditi 34,9 miliona dolara, ali zaradit će daleko manje ako ostane pri svom stavu da se neće vakcinisati protiv COVID-19.

Irving, sedmerostruki All-Star, prošle sezone upisao je 54 nastupa za Netse u regularnoj sezoni uz prosjek od 26,9 koševa, 6,0 asistencija i 4,8 skokova.

Prema dostupnim podacima oko 90 posto igrača u NBA ligi je primilo vakcinu.

Izvor: Agencije