UEFA: EURO u 12 gradova, koji odlučuju o navijačima

Zemljama domaćinima Evropskog prvenstva je dat rok do aprila da odluče da li će publika moći prisustvovati utakmicama.

Publika je jako bitan dio onoga što nogomet čini posebnim, rekao je Aleksander Čeferin

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) saopćila je u srijedu da ostaje odlučna u održavanju Evropskog prvenstva u 12 zemalja, ali je zemljama dat rok do aprila da odluče da li će publika moći prisustvovati utakmicama.

Čak i prije nego što je pandemija korona virusa poremetila prošlogodišnje planove UEFA-e, prvenstvo je bilo logistički izazovno, jer podrazumijeva utakmice na više stadiona u različitim zemljama.

Planovi su dodatno iskomplicirani drugim valom korona virusa, koji je doveo do novih mjera zaključavanja širom Evrope i toga da se utakmice igraju na praznim stadionima.

Zbog korona virusa je i operativni sastanak UEFA-e, koji je predvodio predsjednik Aleksander Čeferin, u srijedu održan online, prenosi Anadolija.

Polufinale i finale na stadionu Wembley

“UEFA ostaje posvećena održavanju prvenstva u 12 gradova, kao što je planirano. Optimističan sam, ali znam da će stvari biti drugačije zbog virusa, zbog čega je važno da se gradovima i vladama da što više vremena kako bi formirali kompletnu sliku o tome šta će biti moguće u junu i julu”, rekao je Čeferin.

Gradovima domaćinima je dato do početka aprila da naprave planove o tome da li je moguće da publika prisustvuje utakmicama.

Stadion Wembley će biti domaćin najviše utakmica, a na tom londonskom stadionu trebalo bi biti održano polufinale i finale.

Utakmice će biti održane i u Dublinu, Bakuu, Minhenu, Rimu, Sankt Peterburgu, Kopenhagenu, Bukureštu, Amsterdamu, Budimpešti, Glasgowu i Bilbau.

“Publika je jako bitan dio onoga što nogomet čini posebnim. Moramo pružiti maksimum kako bismo videli šta je moguće da se osigura njihov povratak na stadione”, dodao je Čeferin.

Izvor: Agencije