Prva presuda Mamiću pred Vrhovnim sudom

Vrhovni sud Republike Hrvatske raspravlja o slučaju Mamić – Zdravko Mamić i suoptuženici su prvom presudom osuđeni za izvlačenje oko 15 miliona eura iz zagrebačkog NK Dinama.

Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem na javnu sjednicu Vrhovnog suda RH trebao bi se uključiti video vezom iz BiH (Armin Durgut/PIXSELL)
Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem na javnu sjednicu Vrhovnog suda RH trebao bi se uključiti video vezom iz BiH (Armin Durgut/PIXSELL)

Više od dvije i po godine od nepravomoćne presude Vrhovni sud Republike Hrvatske u utorak je počeo raspravljati o žalbama na prvu presudu odbjeglom Zdravku Mamiću i njegovim suoptuženicima za izvlačenje oko 15 miliona eura (116 miliona kuna) iz zagrebačkog NK Dinama.

Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem na javnu sjednicu Vrhovnog suda RH trebao bi se uključiti video vezom iz BiH, piše Hina.

Zajedno sa svojim advokatima i suoptuženicima Mamić od početka odbacuje optužbe o organizovanom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita.

Lažni dodaci ugovorima Lovrena i Modrića

Uskok se, iako zadovoljan što su optuženici osuđeni, na presudu žalio jer smatra da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 6,9 miliona eura (52 miliona kuna) za sebe i još 3,3 miliona eura (25 miliona kuna) za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojeg je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevom suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

Uz Zdravka Mamića, nepravomoćno osuđenog na šest i pol te Zorana Mamića kažnjenog s četiri godine i 11 mjeseci zatvora, na prvom je suđenju bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović dobio tri godine, a poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Nove optužnice u međuvremenu

U međuvremenu Mamić je sa svojim saradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 26 miliona eura (200 miliona kuna) duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika.

Iako ne dolazi na svoja suđenja Mamić je od bijega preko granice video vezom već svjedočio pred osječkim Županijskim sudom u postupku Franji Vargi optuženom da je izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je navodno trebao dokazati da je Mamić žrtva politike i pravosuđa u postupku o kojem sada odlučuje Vrhovni sud.

Nakon što razmotri sve argumente odbrane i tužilaštva Vrhovni sud će donijeti odluku iza zatvorenih vrata i objaviti je naknadno.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO