Tajvan izvijestio o velikom upadu kineskih aviona

Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je riječ o osam nuklearno osposobljenih bombardera i četiri borbena aviona.

Kina je u prošlosti govorila da izvodi vježbe za odbranu suvereniteta i sigurnosti zemlje (Screenshot)

Osam kineskih bombardera i četiri borbena aviona ušli su u jugozapadni ugao tajvanske zone identifikacije protuzračne obrane, a tajvanske snage rasporedile su rakete kako bi “nadzirale” upad, saopštilo je otočno ministarstvo odbrane.

Kina, koja Tajvan smatra smatra svojom teritorijom, proteklih mjeseci izvodila je gotovo svakodnevne letove nad vodama između južnog dijela Tajvana i tajvanskih otoka Pratas u Južnom kineskom moru.

Međutim uglavnom se radilo o jednom ili dva izviđačka aviona.

Prisutnost tolikog broja kineskih borbenih aviona u ovoj misiji – Tajvan je rekao da je riječ o osam nuklearno osposobljenih bombardera H-6K i četiri borbena aviona J-16 – neobična je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Karta koju je osiguralo tajvansko ministarstvo odbrane pokazuje da su kineski avioni, među kojima je i protupodmornički avion Y-8, prelijetali vode u kojima su se odvijale nedavne kineske misije u blizini otoka Pratasa, iako još uvijek daleko od kopnenog Tajvana.

Postavljene rakete za ‘nadziranje’

Tajvanske snage upozorile su kineske avione i postavilo rakete kako bi ih nadziralo, dodalo je ministarstvo, koristeći uobičajene formulacije kojima reagira na takve aktivnosti.

“Objavljena je zračna uzbuna, izdana su radijska upozorenja i postavljeni su protuzračni obrambeni sustavi za praćenje aktivnosti”, stoji u kratkoj izjavi.

Iz Kine nije bilo neposrednog komentara.

Kina je u prošlosti govorila da izvodi vježbe za odbranu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

Peking je sa sve većom zabrinutošću promatrao sve veću američku podršku demokratskom Tajvanu, posebno za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

Let kineskih bombardera i borbenih aviona u subotu je slijedio samo nekoliko dana nakon što je Joe Biden preuzeo američko predsjedništvo.

Izvor: Agencije