MOK i Vlada Japana: Olimpijske igre počinju 23. jula

Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana saopćili su da će Olimpijske igre u Tokiju početi 23. jula ove godine.

Međunarodni olimpijski komitet je posvećen tome da se od 23. jula do 8. augusta u Tokiju održe Olimpijske igre, navodi MOK (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Vlada Japana saopćili su da će Olimpijske igre u Tokiju početi 23. jula ove godine i da su svi navodi u vezi sa otkazivanjem kategorična neistina.

Danas je održan video sastanku koji je organizirao predsjednik MOK-a Thomas Bacjh sa predstavnicima nacionalnih olimpijskih komiteta, tokom kog se razgovaralo o toku priprema za predstojeće Olimpijske igre Tokio 2021, prenosi Tanjug.

Pored različitih organizacionih tema u susret Olimpijskim igrama, predsjednik Bach se posebno osvrnuo natpise pojedinih medija u kojima se spominje moguće otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje će se održati od 23. jula do 8. augusta.

Predsjednik Bach je svim učesnicima pročitao saopćenje koje su zajednički izdali Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana ovim povodom.

Negiranje navoda

“Danas se u medijima pojavila vijest koja govori da je japanska Vlada na privatnim sastancima donijela odluku o otkazivanju Olimpijskih igara zbog pandemija virusa COVID-a 19. Za ove navode moramo da kažemo da su kategorična neistina”, navodi se u saopćenju japanske Vlade.

“Na sastanku Izvršnog odbora MOK-a u julu protekle godine, donijeta je odluka da će ceremonija otvaranja Olimpijskih igara biti održana 23. jula 2021. godine i da će se održati sva takmičenja i sportski događaji koji prvobitno planirani. Svi partneri rade predano na tome da se što bolje pripreme za nastupajuće Olimpijske igre. Primijenit ćemo sve dostupne mjere u cilju suzbijanja infekcije virusom COVID-19. I dalje ćemo zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, Organizacionim komitetom Igara i čelnicima grada Tokija raditi na pripremi ljetnih OI, sigurnih za sve učesnike”, stoji u saopćenju.

Zajedno sa našim japanskim prijateljima i partnerima, Međunarodni olimpijski komitet je posvećen tome da se od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju održe Olimpijske igre, zaključak je Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO