Egipat bolji od Čilea na početku rukometnog SP-a

Po prvi put na svjetskoj smotri učestvuju 32 nacionalna tima, nema gledalaca i svi učesnici su izolirani “balonom”.

Sa današnje utakmice u Kairu (EPA)

Utakmicom prvog kola u grupi G, u kojoj je domaći Egipat savladao Čile rezultatom 35:29 (18:11), u srijedu je u egipatskom glavnom gradu Kairu započelo 27. Svjetsko prvenstvo rukometaša, prvo u historiji na kojem će učestvovati 32 reprezentacije.

Uz Egipat i Čile u grupi G će irgati još i Švedska te Sjeverna Makedonija, koja je mjesto na SP-u dobila tek dva dana uoči početka, kad je od nastupa odustala reprezentacija Češke.

Domaći tim do današnje pobjede predvodio je Yehia El-Dera sa šest golova, dok je najbolji među Čileancima bio Erwin Feuchtmann sa sedam golova.

Kažnjeni Rusi

Ranije su zbog COVID-a prekinute kvalifikacije u Europi pa je 13 mjesta popunjeno na osnovu EHF ranga, Danci su tu kao aktuelni prvaci dok su pozivnice dobile selekcije Poljske i Rusije.

No, zbog kazne koju je ruskom sportu izrekao Sportski sud uslijed skandala sa dopingom , tamo ćemo gledati tim pod nazivom Selekcija Ruskog rukometnog saveza, bez obilježja države.

Kao što smo spomenuli, titulu brane Danci koji su i sada u krugu najvećih favorita uz još nekoliko selekcija među kojima je i hrvatska nacionalna reprezentacija.

Izostanak brojnih asova

Takmičenje će imati dvije grupne faze, u prvoj su 32 selekcije podijeljene u osam grupa i dalje idu po dva najbolja tima iz svake grupe.

Potom se formiraju četiri „glavne“ grupe sa po šest timova iz kojih po dvije najbolje idu u četvrtfinale – tradicionalno potom slijedi polufinale, meč za treće mjesto i finale.

Mnogi asovi neće moći igrati na ovom turniru u Egiptu zbog zdravstvenih problema, vrijedi neke spomenuti: Nikola Karabatić (Francuska), Aron Palmarsson (Island), Luka Stepančić (Hrvatska), Henrik Toft Hansen i Rasmus Lauge (Danska), Albin Lagergren, Lukas Nilsson i Niclas Ekberg (Švedska), Patrick Wiencek, Henrik Pekeler i Steffen Weinhold (Njemačka), Magnus Rod (Norveška)…

Zbog pandemije, neće biti gledalaca u dvoranama Kaira i Aleksandrije, a timovi, zvaničnici i predstavnici medija će biti u „balonu“ u kojem neće imati fizičkog kontakta sa vanjskim svijetom – hotele će napuštati samo zbog treninga i utakmica.

Izvor: Al Jazeera i agencije