Slovenija na SP za rukometaše u Egiptu

Slovenci u Egipat putuju sa željom da barem ponove Svjetsko prvenstvo od prije četiri godine, kada su bili bronzani.

Slovenci su u grupi H, zajedno s Južnom Korejom, Bjelorusijom i Ruskom rukometnom reprezentacijom (EPA)

Prije skoro četiri godine rukometaši Slovenije su prvi put osvojili medalju na nekom svjetskom prvenstvu. Ljubitelji ovog sporta – kako u Sloveniji, tako i šire – sjećaju se osvajanja bronzane medalje u Francuskoj 2017. godine, kada su Slovenci gubili od Hrvatske sedam golova razlike u 44. minuti, da bi na kraju slavili sa 31:30.

Tada se mnogo polagalo u ove momke, da bi potom dvije godine kasnije SP gledali kod kuće, jer se “Junaki“ tada nisu kvalificirali. No, na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Egipat dolaze kao jedan od četiri najbolja tima sa Europskog prvenstva 2020. godine i mnogo se od Slovenaca očekuje na mečevima u Egiptu.

Vranješovo egipatsko zlato

Na lanjskom EP-u u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, Slovenci su u prvoj grupnoj fazi pobijedili Poljsku (26:23), Švedsku (21:19) i Švicarsku (29:25). Drugu grupnu fazu su otvorili pobjedom nad Islandom (30:27), da bi potom izgubili od Mađara 28:29. Ipak, trijumf od 29:24 nad Portugalom im je donio polufinale, iako ih je potom porazila Norveška (30:33).

Vranješ je kao rukometaš u Egiptu sa Švedskom osvojio zlatnu medalju na SP 1999. (EPA)

U polufinalu se Slovenija dobro nosila sa Španijom, koja je na kraju ipak slavila sa 34:32. U meču za bronzu Norveška je bila bolja od Slovenije 28:20.

Odmah nakon EURO-a, na mjesto selektora je došao Ljubomir Vranješ, švedski stručnjak srbijanskog porijekla, koji ima lijepe uspomene iz Egipta. Kao rukometaš je u ovoj državi na sjeveru Afrike sa Švedskom osvojio zlatnu medalju na SP 1999. godine. Sada se sa Slovencima vraća 20-ak godina kasnije, željan novih uspjeha.

Slovenci su u grupi H, zajedno s Južnom Korejom, Bjelorusijom i Ruskom rukometnom reprezentacijom, dok će u drugoj grupnoj fazi tri najbolja tima iz ove igrati u grupi u grupi IV, sa tri najbolje selekcije grupe G, gdje su Švedska, Egipat, Češka i Čile.

Raspored utakmica u grupi

Slovenija utakmice grupe H igra u dvorani Borg Al Arab Sports Hall u Aleksandriji.

Prvo kolo (14. januar): Slovenija – Južna Koreja (18:00 sati)

Drugo kolo (16. januar): Ruska rukometna reprezentacija – Slovenija (18:00)

Treće kolo (18. januar): Slovenija – Bjelorusija (18:00)

Igrači

Golmani

Miljan Vujovič

Klemen Ferlin

Urh Kastelic

Bekovi

Nik Henigman

Jure Dolenc

Nejc Cehte

Jure Dolenec u akciji tokom meča EP-a (EPA)

Borut Mačkovšek

Krila

Blaž Janc

Darko Cingesar

Tilen Kodrin

Dragan Gajić

Pivoti

Blaž Blagotinšek

Matej Gaber

Domen Makuc

Matic Suholežnik

Razigravači

Staš Skube

Miha Zarabec

Rok Ovniček

Dean Bombač

Izvor: Al Jazeera i agencije