Stefano Domenicali od januara novi šef Formule 1

Stefano Domenicali je u Ferrariju proveo 23 godine (EPA)
Stefano Domenicali je u Ferrariju proveo 23 godine (EPA)

Bivši sportski direktor Ferrarija Italijan Stefano Domenicali (55) od januara iduće godine postat će novi predsjednik i izvršni direktor Formule 1, objavljeno je na službenoj F1 stranici.

Italijan će na dužnost stupiti u januaru, kada ističe mandat 66-godišnjem Chaseu Careyu, koji je na ovoj poziciji od 2017. godine, prenosi Hina.

Domenicali je u Ferrariju proveo 23 godine, na čelu slavnog trkačkog tima iz Maranella bio je između 2008. i 2014. godine, a pod njegovim je mandatom Ferrari osvojio svoj posljednji konstruktorski naslov svjetskog prvaka.

Potom je radio za Volkswagen/Audi Group, a od 2016. godine predsjednik je Lamborghinija.

“Sretan sam što sam se pridružio tako velikoj organizaciji. Formula 1 je moj život”, rekao je Domenicali, dodavši kako je rođen u Imoli, a živi u Monzi, što svjedoči o njegovoj pripadnosti ovom sportu.

Puna podrška Chasea Careya

“Proteklih šest godina u Audiju, a potom u Lamborghiniju, pružili su mi širu perspektivu i iskustvo koje ću unijeti u Formulu 1”, kazao je.

Sadašnji predsjednik Carey istaknuo je kako mu je bila čast voditi Formulu 1.

“Ponosan sam na tim koji ne samo da je prošao kroz neizmjerno izazovnu 2020. godinu, već se vratio s odlučnošću na područjima održivosti, raznolikosti i uključenosti”, rekao je Carey, koji će preći na funkciju neizvršnog predsjednika.

“Uvjeren sam da smo izgradili snažne temelje za dugoročni rast poslovanja. Bila je to avantura i uživao sam raditi s timovima, FIA-om i svim našim partnerima. Radujem se što ću i dalje biti uključen i podržavati Stefana dok on upravlja.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO