Razija Mujanović: Više sam cijenjena u svijetu nego u BiH

BiH ne stoji iza nas kao što druge države stoje iza svojih saveza, to se vidi na rezultatima, kaže Razija Mujanović (Ustupljeno Al Jazeeri)
BiH ne stoji iza nas kao što druge države stoje iza svojih saveza, to se vidi na rezultatima, kaže Razija Mujanović (Ustupljeno Al Jazeeri)

Najbolja košarkašica i sportistkinja Bosne i Hercegovine svih vremena Razija Mujanović ispisala je zlatnim slovima historiju jugoslovenske, ali i evropske košarke, a najveće priznanje dobila je 2017. godine, kada je primljena u Kuću slavnih Svjetske košarkaške organizacije (FIBA). Tada je u Ženevi, za govornicom pred milionskim auditorijem, održala govor u kojem je pozvala velikane košarke da posjete Bosnu i Hercegovinu i da upoznaju djevojčice i dječake čiji su oni ideali.

“Ulazak u Kuću slavnih je najveće priznanje koje možete dobiti u košarci, jer na taj način postajete košarkaški besmrtni. Drago mi je da, pored Mirze Delibašića, i ispod mog imena stoji zastava Bosne i Hercegovine. Dvadeset sedam godina sam aktivno igrala košarku na najvećem svjetskom nivou, osvojila sam sva individualna i timska priznanja i, naravno, to nije došlo samo od sebe. Veoma mnogo odricanja, posvećenosti, ljubavi, rada, energije i snage sam uložila da budem tu gdje danas jesam. Kao i svaki put sportiste, bilo je tu i uspona, i padova. Pobjede su bile motivi za dalje, a porazi lekcije. Nikad nisam odustala i nikad se nisam predala, mislim da je to formula mog uspjeha”, kaže Razija Mujanović koja je trenutno tim menadžer ženskih košarkaških selekcija Bosne i Hercegovine.

U BiH tek počeli stvarati sistem 

Također, članica je FIBA-inog Odbora za žensku košarku, što smatra veoma bitnim, jer se tu odlučuje o svemu vezanom za žensku košarku u Evropi.

“Mi sa Balkana se držimo zajedno i nastojimo stvoriti bolju poziciju za naše saveze u svijetu košarke. Osjetim koliko me ljudi u FIBA-i cijene i nadam se da će se to pozitivno odraziti na rad Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i naše rezultate u budućnosti”, govori legendarna košarkašica.

Dodaje kako je Balkan veoma talentirano područje, ali i sistemski neuređeno, te se stoga individualno često ističemo u svijetu, dok nam nedostaju timski rezultati.

“Ne ulažemo u žensku košarku koliko ulažu drugi. Bosna i Hercegovina ne stoji iza nas kao što druge države stoje iza svojih saveza, i to se vidi na rezultatima. Srbija ide dobrim putem, dok smo mi u Bosni i Hercegovini tek počeli stvarati sistem. Nadam se da ćemo uskoro brati plodove našeg rada”, ističe sagovornica.

Proslavljena košarkašica mišljenja je da su sportske legende još davno pale u zaborav od države i društva.

“Imam sreću da sarađujem s mladim timom ljudi, koje predvodi Anel Imamović. On je magistar marketinga, neko ko ima znanje i iskustvo, te već tri godine uspješno sarađujemo na mnogobrojnim projektima. Iskrena da budem, Anel je oživio moju košarkašku karijeru i vratio me u svijet sporta. Ali, mnogi naši uspješni sportisti su bačeni u zaborav i nemaju nikakvu naknadu za svoja postignuća. To je tužno. Sportisti koji su osvojili medalje na velikim takmičenjima zaslužuju pažnju. Neka razmisle predstavnici vlasti kakav primjer takvim pristupom daju mladim sportistima, koji se tek trebaju dokazati”, govori Razija Mujanović.

Vrijeme za novi zakon o sportu

Jedna od najuspješnijih košarkašica na ovim prostorima smatra da je više cijenjena u svijetu nego u vlastitoj državi.

“Kod nas je to tako, prvo vas priznaju u svijetu, pa tek onda ovdje. Ugled koji uživam kada sam u Italiji i Španiji, ili bilo gdje na svijetu, kada dođem s reprezentacijom je neuporediv s odnosom u Bosni i Hercegovini prema meni. Svejedno, meni je drago da me narod, običan čovjek, koji je slavio moje pobjede s porodicom, nije zaboravio, i danas me zaustavljaju na ulici i pružaju mi riječi podrške. To me ispunjava”, priča legendarna košarkašica.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Potcrtava da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini donese novi zakon o sportu, bez kojeg je, kako kaže, teško ići naprijed.

“Period kroz koji prolazimo u korona krizi je najbolji pokazatelj zašto nam je novi zakon o sportu potreban. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je slao upite i zahtjeve za pomoć savezima i klubovima, ali predstavnici vlasti su se oglušili. Savezi i klubovi su prepušteni sami sebi. Sve države iz okruženja su imale strategiju za oporavak sporta, samo Bosna i Hercegovina nije. Možda je to razlog zašto se treba više bivših sportista uključiti u politiku, jer ovi koji se sada pitaju nemaju sluha za sport. A pitaju se već dugo, nažalost”, naglašava sagovornica.

Dodaje da je pandemija korona virusa poremetila i planove u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine.

“Lige su prekinute, evropska takmičenja za mlade su odgođena za narednu godinu, vidjet ćemo kako će situacija dalje odvijati. Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amer Čolan radi odličan posao, da nam stvori sve uslove za rad. Mi iz sportskog segmenta nastojimo se što bolje pripremiti za novembar i da ovu godinu, i pored svjetske, krize završimo uspješno. Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine je vratio ugled, postao poželjan partner i najbolji ambasador zemlje u svijetu. Nadam se da će privrednici i država imti više sluha za sport nakon pandemije, kako bismo se brže vratili na stari kolosijek i zajedno ostvarili zacrtane ciljeve”, kaže Razija Mujanović.

Odlazak na EP je prioritetni cilj

Uvjerena je da će se ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirati na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

“Imamo odličnu reprezentaciju, u kojoj vlada timski duh. Pobijedile smo Rusiju i Švicarku te imamo šansu da se plasiramo na EP. Posljednji put smo igrali na EP-u još dok sam ja aktivno igrala košarku. Plasman na EP je bio moj prioritetni cilj kada sam ulazila u Košarkaški savez Bosne i Hercegovine. Publiku smo vratili u dvorane, igramo atraktivnu košarku i pobjeđujemo favorite, želim da ponovo budemo razlog okupljanja porodica ispred malih ekrana dok mi branimo boje države u svijetu”, poručuje legendarna košarkašica.

Ovi koji se sada pitaju, nemaju sluha za sport,a nažalost, pitaju se već dugo, kaže Razija Mujanović

Iako je uzor mnogim djevojčicama, u budućnosti bi voljela da ovi prostori dobiju neku novu Raziju Mujanović.

“Skautiramo naše djevojčice širom svijeta. Imamo veoma talentiranih i njihovo vrijeme tek dolazi. Imaju moju podršku, ali na njima je da rade na sebi i budu uporne, samo tako mogu igrati na najvećem nivou”, ističe proslavljena sportistkinja.

Mladima poručuje da se bave sportom, jer će tako odrastati u zdravom okruženju, družiti se i putovati.

“Sport će vas naučiti da pobjeđujete i gubite, da poštujete autoritet i protivnika, da ste timski igrač i budete usmjereni ka cilju”, zaključila je Razija Mujanović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO