Ruski atletski savez platio kaznu za kršenje anti-dopinških pravila

Ruski sportisti su s atletskih natjecanja isključeni već pet godina kao reprezentacija, a pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obilježja (EPA)

Ruski atletski savez platio je kaznu od 6,31 miliona američkih dolara Svjetskoj atletici, zbog kršenja anti-dopinških pravila, objavili su u srijedu državni ruski mediji.

Svjetska atletika je zaprijetila Ruskom atletskom savezu izbacivanjem iz organizacije, ako do 15. augusta ne uplati pet miliona dolara kazne za kršenje anti-dopinških pravila te dodatnih 1,31 miliona, zbog toga što do 1. jula nisu uspjeli platiti originalnu kaznu.

Ruski atletski čelnici su prije nešto više od mjesec dana tvrdili da nisu uspjeli sakupiti novac za plaćanje kazne, prenosi Hina.

Potencijalno isključenje Ruskog atletskog saveza onemogućilo bi nastup ruskim atletičarima i atletičarkama na međunarodnim natjecanjima, čak i onima kojima je bio dopušten nastup kao neutralnim sportistima.

Plan reformi

Ruski atletski savez je u saopćenju objavio da je sredstva za plaćanje kazne dobio od ruskog Ministarstva sporta.

Kako bi izbjegao suspenziju Ruski atletski savez još mora do kraja augusta podnijeti plan za reformu anti-dopinškog sistema te pokazati napredak u ostvarenju postavljenih ciljeva za poboljšanja u borbi protiv dopinga.

Ruski sportisti su s atletskih natjecanja isključeni već pet godina kao reprezentacija, a pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obilježja.

Plaćanjem kazne i prihvaćanjem politike “nulte tolerancije na doping”, Ruski atletski savez traži priliku za “početak procesa ponovnog aktiviranja članstva u Svjetskoj atletici”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije