Vrhovni sud: Zdravku Mamiću se može suditi u odsustvu

BiH je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj (Al Jazeera)
BiH je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj (Al Jazeera)

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u srijedu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rješenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

Nakon odbijanja žalbe Mamićevog branitelja, Vrhovni sud je potvrdio prvostepeno rješenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, saopćio je najviši sud, ne navodeći Mamićev identitet, prenosi Hina.

Vrhovni sud je podsjetio da USKOK tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili krivična djela.

Najviši sud je dodao da je protiv Mamića raspisana međunarodna potjernica i izdan evropski nalog za hapšenje te da optuženik nije uhapšen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

‘Vodio zločinačku organizaciju’

Vrhovni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti, koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za krivična djela koje je počinila zločinačka organizacija, a koju je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio više od deset godina.

Na osnovu prve optužnice USKOK-a, Mamić je u junu 2018. godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja 116 miliona kuna (15,4 miliona eura) iz nogometnog kluba Dinamo, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

U maju 2019. godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu optužnicu USKOK-a protiv Mamića i još šesterice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački klub oštetili za oko 200 miliona kuna (26,5 miliona eura).

S tim je slučaju u oktobru 2019. godine spojena i treća potvrđena optužnicu protiv Mamića, prema kojoj je, kao član Izvršnog odbora kluba, sa računa Dinama u Klagenfurtu od septembra 2002. do marta 2007. godine izvukao 16,7 miliona kuna (2,2 miliona eura).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO