Saudijska ponuda za Newcastleom propala zbog piraterije i kršenja ljudskih prava

Grupa, u kojoj se nalazi i saudijski Public Investment Fund, navodno je nudila oko 391 miliona dolara da kupi Newcastle United (Getty Images)

Konzorcij koji podržava Saudijska Arabija izgubio je interes za preuzimanjem engleskog fudbalskog kluba Newcastle United.

Grupa, u kojoj se, između ostalih, nalaze saudijski Public Investment Fund (PIC), PCP Capital Partners i Reuben Brothers, navodno su nudili 300 miliona funti (oko 391 miliona dolara) da kupe Newcastle United od britanskog biznismena Mikea Ashleyja.

„Uz duboko uvažavanje zajednicu Newcastlea i značaj njegovog fudbalskog kluba, došli smo do odluke da povučemo interes za kupovinom Newcastle Uniteda“, navodi se u izjavi grupe.

Upozorenje Amnestyja

„Odlučili smo to sa žaljenjem, jer smo bili uzbuđeni i potpuno posvećeni investiranju u veliki grad Newcastle, sa uvjerenjem da ćemo vratiti klub na mjesto koje navijači zaslužuju. Nažalost, u trenutnim okolnostima i uz globalnu neizvjesnost, potencijalna investicija više ne bi bila komercijalno održiva“, dodali su.

Izvršni direktor Premier lige Engleske Richard Masters prošlog mjeseca je sugerisao da je preuzimanje kluba od strane konzorcija postalo komplikovano.

„Nažalost, tokom procesa, koji se odužio, komercijalni sporazum između investicione grupe i vlasnika kluba je istekao, a naša teza o ulaganjima nije mogla biti održiva“, dodaje grupa.

Povlačenje ponude konzorcija dolazi nakon što je proces preuzimanja zapeo zbog slučaja saudijskog piratstva, ali i žalbi na kršenje ljudskih prava.

Amnesty International je zatražio od lige da razmotri blokadu procesa, jer je fond pod nadzorom saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je umiješan u „gušenje ljudskih prava“.

Nezakonito emitovanje utakmica

Odvojeno od toga, kritičari tvrde da je ponuda zapravo saudijski odgovor na slučajeve nezakonitog emitovanja utakmica Premier lige u zemlji.

Prošlog mjeseca, tijelo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) objavilo je da Saudijska Arabija krši međunarodne zakone o intelektualnom vlasništvu, tako što, u sporu sa susjednim Katarom, ne sprječava nezakonito emitovanje sportskih događaja i filmova putem kanala BeoutQ, koji prenosi utakmice engleske fudbalske lige.

Premier liga je četiri mjeseca razmatrala da li da dozvoli preuzimanje kluba, prema kojem bi saudijskom PIF-u pripalo 80 posto udjela u kolektivu sa sjeveroistoka Engleske.

Preostalih 20 posto namjeravali su kupiti Reuben brothers iz Velike Britanije i financijerka Amanda Staveley.

Izvor: Agencije