UEFA: Trabzonsporu jednogodišnja suspenzija u Evropi

Trabzonspor je najavio žalbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu

Rukovodstvo turskog superligaša Trabzonspora najavilo je u srijedu da će Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) uložiti žalbu na jednogodišnju suspenziju iz evropskih takmičenja koju mu je izrekla Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

U saopćenju kluba sa obale Crnog mora se navodi kako će žalba biti podnesena u roku od deset dana, jer se klub ne slaže s odlukom i zaključcima UEFA-e, koja tvrdi da se Trabzonspor nije pridržavao postignutog dogovora.

Javnosti će se obratiti i predsjednik Trabzonspora Ahmet Agaoglu, koji će detaljnije obrazložiti stavove kluba.

Prekršene norme fair playa

UEFA je ranije u srijedu saopćila da Trabzonspor u jednoj od naredne dvije sezone neće nastupiti u evropskim takmičenjima i ukoliko za to stekne pravo kroz nacionalna takmičenja u Turskoj.

UEFA je pred početak aktuene sezone saopćila da je Odbor za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) odobrio nastup Trabzonspora u evropskim takmičenjima za ovu sezonu.

U saopćenju je navedeno da je Trabzonspor prekršio norme finansijskog fair playa UEFA-e tokom 2016. godine, a da je UEFA turskom klubu dala rok da do 15. oktobra 2019. godine ispuni svoje finansijske obaveze.

Izvor: Agencije