SP u cestovnom biciklizmu u predviđenom terminu u septembru

Prvi dan Svjetskog prvenstva u Švicarskoj podudarat će se s posljednjim danom najprestižnije biciklističke utrke na svijetu Tour de France (EPA)

Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu održat će se u predviđenom terminu, od 20. do 27. septembra u gadovima Aigle i Martignyju, objavili su švicarski organizatori.

“Predstavnici švicarske Vlade, kantona Vaud i Valais i općina Aigle i Martigny proveli su temeljiti pregled i dali nam zeleno svjetlo za organizaciju događaja. Nastavljamo oprezno i ​​budno”, poručili su organizatori SP-a, prenija je Hina.

Nakon izbijanja pandemije korona virusa bilo je upitno hoće li se svjetsko prvenstvo održati u Švicarskoj. Prošlog mjeseca španska Marca je objavila kako Međunarodna biciklistička federacija (UCI) ozbiljno razmišlja o preseljenju Svjetskog prvenstva u Oman, Katar ili Ujedinjene Arapske Emirate.

SP ostaje u alpskim gradićima

Međutim, SP ipak ostaje u alpskim gradićima Aigleu i Martignyju. Na prvenstvu će nastupiti oko 1.200 biciklista iz 80 zemalja koji će se natjecati u svim dobnim kategorijama.

Zbog tijesnog biciklističkog rasporeda, prvi dan Svjetskog prvenstva podudarat će se s posljednjim danom najprestižnije biciklističke utrke na svijetu Tour de France, koja je ove godine na rasporedu od 29. avguta, do 20. septembra.

Giro d'Italia održat će se između 3. i 25. oktobra, a španska Vuelta od 20. oktobra do 8. novembra.

Izvor: Agencije