Otkazani mitinzi Dijamantne lige u Parizu i Eugeneu

Četiri od ukupno 15 mitinga Dijamantne lige u 2020. su otkazana (EPA)

Mitinzi Dijamantne lige u Parizu i Eugeneu u SAD-u otkazani su zbog pandemije korona virusa, objavili su organizatori u petak.

Miting u Parizu, koji se prvotno trebao održati u junu, prebačen je bio na 6. septembar, ali je Francuski atletski savez (FFA) donio odluku o otkazivanju, objavio je AFP, prenijele je Hina.

“S obzirom na trenutačnu sanitarnu situaciju koja je još uvijek na snazi i s obzirom na brojne nesigurnosti što se tiče organizacije mitinga u septembru, FFA je konačno odlučila otkazati miting”, pojašnjava Savez svoju odluku.

“Brojne su nesigurnosti vezane za dolazak atletičara iz cijelog svijeta. Osim toga, FFA želi očuvati svoju razinu francuskih volontera koji su živa snaga našeg sporta i koji su jako pogođeni otkazivanjem evropskog prvenstva koje se trebalo održati u Parizu 2020”, dodaje FFA.

Miting u Eugeneu u državi Oregon, poznatiji pod nazivom Prefontaine Classic, na rasporedu je bio 4. oktobra, ali je otkazan zbog također zdravstvenih uvjeta u toj saveznoj državi.

“Država Oregon zabranjuje sva velika okupljanja, pa i ona sportska, najmanje do kraja septembra. Ta zabrana uz ograničenja koja vrijede za međunarodna putovanja, čine nemogućim održavanje mitinga na međunarodnoj razini 4. oktobra”, pojasnili su svoju odluku organizatori američkog mitinga.

Eugene bi trebao biti domaćin sljedećeg svjetskog prvenstva koji je odgođen na godinu dana, sa 2021. na 2022. nakon što su pomaknute Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije korona virusa.

Kalendar atletskih takmičenja

Četiri od ukupno 15 mitinga Dijamantne lige u 2020. su otkazana. Osim Pariza i Eugenea to su prije njih učinili Rabat (31. maja) i London (4. juli).

Prema kalendaru objavljenom u petak, atletska takmičenja na mitinzima trebala bi početi 14. avgusta u Monacu nakon čega bi slijedio miting u Stockholmu 23. avgusta.

Miting u Gateshead u Velikoj Britaniji, koji je na programu 16. avgusta, prebačen je na 12. septembar, ali još treba biti potvrđen.

Izvor: Agencije