Nogomet će se u Hrvatskoj i Srbiji ponovo igrati krajem mjeseca

HNS će, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, donijeti obavezujuće upute za klubove uoči nastavka takmičenja (Igor Kralj / Pixsell)
HNS će, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, donijeti obavezujuće upute za klubove uoči nastavka takmičenja (Igor Kralj / Pixsell)

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) donio je odluku da će utakmicama polufinala Kupa 30. maja biti nastavljena nogometna sezona, koja je u martu prekinuta zbog bolesti COVID-19, objavljeno je u srijedu na sajtu HNS-a, prenosi Hina.

Nakon jučerašnjeg sastanka sekretara Središnjeg državnog ureda za sport Tomislava Družaka s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predloženi su datumi za mjere popuštanja u sektoru sporta. Tako se mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa odnose na sljedeće dvije sedmice, dok se mogućnost održavanja takmičenja predviđa za kraj maja i početak juna.

U skladu s epidemiološkom situacijom u zemlji, konačno odobrenje za nastavak takmičenja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH.

Očekujući da će predloženi datumi biti potvrđeni od Stožera civilne zaštite, Izvršni odbor HNS-a promijenio je svoju odluku od 7. aprila 2020. te odlučio da će nogometna sezona biti nastavljena 30. i 31. maja utakmicama polufinala Kupa, dok bi 6. juna bilo nastavljeno takmičenje u Prvoj ligi.

Utakmice bez gledalaca

Sve utakmice bile bi odigrane bez prisustva gledalaca.

Druga i Treća HNL te ostale niže lige neće nastaviti s takmičenjem u sezoni 2019/20, kao ni sve mlađe kategorije.

HNS će, u skladu s preporukama HZJZ-a, donijeti obavezujuće upute za klubove uoči nastavka takmičenja kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje igrača i svih nogometnih aktera.

Istog vikenda nastavit će se i Superliga Srbije, odlučio je danas Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, prenio je Tanjug.

Odlučeno je da se odigraju preostala četiri kola, bez održavanja plej-ofa i plej-auta, što će značiti da će Superliga sljedeće sezone biti proširena na 18 ekipa i da će se igrati po novom modelu bez plej-ofa s dvokružnim sistemom, u kojem će biti odigrana 34 kola.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO