Kraj sezone u ABA ligi, nema ni prvaka ni ispadanja

Predloženo je da se sezona završi na temelju trenutnog stanja na tabeli, ali taj prijedlog je odbijen (Marko Dimic / PIXSELL)

Regionalna košarkaška ABA liga je završena i ove sezone neće biti prvaka, ali ni ispadanja, odlučeno je na današnjoj Skupštini klubova, javlja Hina.

Nakon što je košarkaška Euroliga završila takmičenje, ABA liga je odlučila napraviti isti korak.

Klubovi su na današnjoj videokonferenciji, koja je trajala više od šest sati, izglasali prekid takmičenja zbog pandemije korona virusa.

Sezona 2019/20. tako neće imati prvaka, niti će biti ispadanja, što odgovara Zadru, koji je u trenutku prekida bio posljednji.

Poništene su i sezone ABA lige 2 i U19 ABA lige.

Proširenje na 14 klubova

“Iako su imali ogromnu želju i razmotrili sve mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige naveli su da je na prvom mjestu zdravlje igrača, navijača, stručnog štabova i svih ostalih koji su dio organizacija igara”, poručili su iz ABA lige.

Od 12 klubova samo tri su bila za nastavak takmičenja – Partizan, Budućnost i Mornar – dok su se ostali izjasnili za kraj.

Predloženo je da se sezona završi na osnovu trenutnog stanja na tabeli, ali je taj prijedlog odbijen.

Sljedeće sezone ABA liga će biti proširena s 12 na 14 klubova, uz promociju dvije prvoplasirane ekipe iz ABA 2 lige, a to su Borac iz Čačka i Split.

U trenutku prekida sezone u ABA ligi vodeći je bio Partizan s omjerom 17-4 i dvije pobjede više od Budućnosti, a tri od Crvene zvezde.

Izvor: Agencije