Bach: Igara će biti naredne godine ili ih neće ni biti

Olimpijske igre u Tokiju su pomjerene za 23. juli 2021. godine (EPA)
Olimpijske igre u Tokiju su pomjerene za 23. juli 2021. godine (EPA)

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach poručio je kako neće biti nove odgode Olimpijskih igara u Tokiju, te je područio kako će se one 2021. godine ili ih neće biti.

“Ne možete svake godine promijeniti cijeli sportski kalendar u svim većim savezima. Ne možete imati sportiste u neizvjesnosti”, kazao je Bach za BBC, prenosi Hina.

Japanski premijer Shinzo Abe također je priznao da će možda biti teško organizirati Igre ako se korona virus ne stavi pod kontrolu, dok je šef Japanskog ljekarskog udruženja sugerirao da to ovisi o pronalasku vakcine.

Na pitanje slaže li se s tim, Bach je kazao kako će se za ovo pitanje MOO oslanjati na savjet Svjetske zdravstvene organizacije.

“Uspostavili smo jedan princip: želimo organizirati Igre u sigurnom okruženju za sve učesnike. Niko ne zna kako će svijet izgledati za godinu, niti dva mjeseca. Zbog toga se moramo pouzdati u stručnjake, a zatim donijeti odgovarajuću odluku”, kaže Bach.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine trebaju se održati samo šest mjeseci nakon Igara u Tokiju, a Bach je rekao da mu je premijer Abe jasno dao do znanja da će, što se Japana tiče, iduće ljeto bila “posljednja opcija”.

Različiti scenariji

“Iskreno, imam razumijevanja za to, jer ne možete zauvijek zaposliti 3.000 ili 5.000 ljudi u Organizacijskom odboru”, rekao je Bach.

Upitan koliko je uvjeren u to da će se Igre ipak održati, Bach je rekao: “Moramo biti spremni na različite scenarije. Postoji jasna obaveza da Igre predviđene za ovu godinu, imamo u julu sljedeće godine”.

Jedan od scenarija je i karantin za sportiste, za dio sportista, za druge učesnike.

“Što bi to moglo značiti za život u olimpijskom selu i tako dalje? Svi ovi različiti scenariji se razmatraju. Postoji toliko različitih opcija, ali kada budemo imali jasan pogled na to kako će svijet izgledati 23. jula 2021. godine, tada ćemo donijeti i odgovarajuće odluke”.

Mogu li se igre održati bez gledatelja iza zatvorenih vrata ?

“To nije ono što želimo”, rekao je.

“Budući da olimpijski duh znači i objedinjavanje navijača, a to je ono što Igre čini tako jedinstvenima da su na olimpijskom stadionu, svi su navijači iz cijelog svijeta zajedno. Molio bih vas da mi date još malo vremena za savjetovanje u vezi tog pitanja sa sportistima, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, s japanskim partnerima”.

Kritika sportista

Prije dva mjeseca Bach se suočio s neviđenom kritikom sportista zbog toga što nisu odgodili Igre ranije.

“Razvoj situacije je bio tako brz da niste mogli znati što će se dogoditi sutra”, rekao je.

“Da biste pronašli ravnotežu između optimističnijih stručnjaka i rekli ‘čekaj, još uvijek imaš vremena. Još je nekoliko mjeseci. Da vidimo kako to ide’, dok drugi govore: “ovo će biti totalna katastrofa, zašto odmah ne donesete ovu odluku? ” To je bio izazov svakog dana. I to je trebalo učiniti u dogovoru s našim japanskim partnerima.”

Bach je istaknuo kako je “sretan” zbog nastavka Bundeslige u rodnoj Njemačkoj, iako navijača nije bilo.

“Volio bih da se sada vrate svi drugi sportovi”, rekao je. “S druge strane, suosjećao sam s igračima. Koliko to čudno mora biti njima, igrajući na tim ogromnim stadionima bez gledatelja. Nadam se da je to sada prvi korak. Sport mora poštovati pravila, kao i svaka druga organizacija i područje društva. Ali polako se možemo vratiti, a zatim možda ukloniti ta ograničenja na odgovoran način.”

Bach je apelirao na vlade širom svijeta da učine sve što mogu kako bi pomogle sportu da se izbori s finansijskom krizom uzrokovanom pandemijom.

“Tu je, prije svega, doprinos sporta zdravlju i svi shvaćaju da se u budućnosti moramo više koncentrirati na zdravlje”, rekao je.

“Drugo, sport daje veliki doprinos uključivanju društva,  sport je najbolje ljepilo za društvo.”

“I treće, sport je također, vrlo važan ekonomski faktor. Imali smo istraživanje da se gotovo tri posto svih radnih mjesta koja se nude u Evropi odnose na sport.”

“I zato pozivamo vlade da poštuju i priznaju ulogu sporta i da ih uključe u svoje programe oporavka.”

MOO je izdvojio 800 miliona dolara kako bi pomogao u finansijskom utjecaju uzrokovanom odgodom Tokija 2020. Ukupni dodatni troškovi za Japan procjenjuju se na između dvije i šest milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO