Najsigurniji i najopasniji sportovi za širenje virusa

Preporučuje se da teniseri nose zaštitne naočale i rukavice, te da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa (EPA)

Ministarstvo sporta Italije i Olimpijski komitet ove države (CONI) napravili su listu sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja korona virusa, prenosi agencija Hina.

Obimna studija pod nazivom „Sport se sigurno pokreće“ ima više od 400 stranica i nastala je u saradnji sa univerzitetom Politecnico di Torino. Dokument donosi pregled nivoa rizika i mjera potrebnih za ponovno pokretanje u odnosu na svaku od 387 priznatih sportskih disciplina, uz preporuke Italijanskog sportskog medicinskog saveza (FMSI).

Sadrži i listu od 387 sportskih disciplina koje su rangirane od 0 do 4 zavisno o riziku od infekcije Covid-19. Na skali rizika 0 predstavlja nepostojeći rizik, 1 slab, 2 srednji, 3 velik, a 4 visok rizik u odnosu na uvjete za treniranje, takmičenja i prisustvo javnosti.

Kako se navodi, sportovi koji ne donose skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis. Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila kojima se preporučuje da teniseri nose zaštitne naočale i rukavice, a da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa.

U kategorijima 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je atletika. Međutim, pojedine atletske disicpline rastu od nule za vrijeme treninga, do treće kategorije zbog broja sportaša u akciji, dok su na primjer skokovi uvršteni u četvrti razred zbog površine koja nije sanitarna.

Maske na klupama rezervnih igrača

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa ima vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u hlorisanoj vodi koja može onesposobiti virus.

Nogomet je smješten u kategoriju tri, dok su ragbi, košarka, odbojka i rukomet u „najugroženijoj“ četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi. Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti češći, prostor je manji, a za odbojku je specifično što se akcije odvijaju na mreži, gdje su sportaši veoma blizu jedni drugima.

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se testiraju 48 sati prije svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekciju svih rekvizita.

Ovaj dokument trebao bi pomoći italijanskoj Vladi u odlučivanju o ponovnom pokretanju sportskih takmičenja u zemlji u kojoj je od korona virusa preminulo više od 27.000 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Fudbalski savezi Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore još čekaju smjernice za eventualni nastavak takmičenja.

Published On 30 Apr 2020
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO