Odgađanje Igara u Tokiju koštat će MOK 800 miliona dolara

U martu su Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana odlučili odgoditi Igre na godinu (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet očekuje troškove od 800 miliona dolara zbog odgađanja Olimpijskih igara u Tokiju 2020, izjavio je predsjednik MOK-a Thomas Bach.

U martu su Međunarodni olimpijski komitet i Vlada Japana odlučili odgoditi Igre na godinu zbog pandemije korona virusa.

“Predviđamo da ćemo morati snositi troškove do 800 miliona dolara zbog svog dijela i odgovornosti u organizaciji odgođenih Igara”, rekao je Bach na sastanku Izvršnog odbora MOK-a, prenijela je Hina.

Kazao je da će približno 650 miliona dolara ići za organizaciju Igara sljedeće godine, a 150 miliona u podršku međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima.

Bez nagađanja o budućem razvoju

Brojka koju je objavio Bach ne uključuje i troškove koje će imati organizatori i Japan zbog 12-mjesečnog odgađanja najvećeg svjetskog sportskog događaja.

Predsjednik MOK-a odbio je nagađati o mogućem novom odgađanju Igara ako korona virus i dalje bude glavna briga sljedeće godine.

“Sada radimo s punim angažmanom na uspjehu Igara. Još smo godinu i dva mjeseca od otvaranja odgođenih Olimpijskih igara. Ne bismo trebali poticati nagađanja o budućem razvoju”, naglasio je Bach.

Izvor: Agencije