Na ‘Otoku’ bez sporta do 1. juna

Premier liga suspendirana je 13. marta, a do kraja prvenstva ostalo je devet kola, tj. 92 utakmice (EPA)

Profesionalni sport neće se nastaviti u Velikoj Britaniji prije 1. juna čak ni iza zatvorenih vrata, saopćila je britanska vlada.

Nakon što je premijer Boris Johnson u nedjelju kritiziran zbog izazivanja zabune tokom televizijskog izlaganja plana za oprezno popuštanje mjera protiv krize s korona virusom, danas je izdao dokument na 50 stranica s detaljnim uputama, prenosi Hina.

U dokumentu se navodi da drugi korak u ublažavanju mjera neće početi prije 1. juna, kada će “neki kulturni i sportski događaji iza zatvorenih vrata biti dopušteni samo za televizijske i radijske emisije”, čime se smanjuje rizik od povećanih kontakata”.

Nove smjernice znače da će Premier liga imati zeleno svjetlo za nastavak sezone 12. juna, kao što je ranije predloženo, ali uz uvjet da klubovi tako odluče glasanjem.

Ako plan za nastavak lige prihvati potrebnih 14 klubova, očekuje se nastavak sezone.

Završetak sezone

Prvobitni plan bio je da se utakmice igraju na brojnim neutralnim stadionima širom zemlje, međutim, na videosastanku održanom u ponedjeljak šest klubova, među kojima su najglasniji bili Aston Villa, Watford i Brighton, bili su protiv igranja na neutralnim terenima i umjesto toga željeli su zadržati prednost domaćeg terena, čak i bez gledalaca.

Međutim, postoji opći konsenzus da će sezona biti završena na ovaj ili onaj način kada je to sigurno moguće, jer Engleska želi slijediti Njemačku, a ne Holandiju i Francusku, koje su okončale takmičenja.

Premier liga suspendirana je 13. marta, a do kraja prvenstva ostalo je devet kola, tj. 92 utakmice.

Liverpool vodi s 82 boda, ispred Manchester Cityja (57) i Leicester Cityja (53).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO