Tour de France može krenuti 29. augusta

Zbog situacije sa širenjem novog korona virusa, start Tour de France morao je biti odgođen za dva mjeseca (EPA)

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu izjavila je da start Tour de Francea 29. augusta nije doveden u pitanje, iako je francuska Vlada odlučila da se do septembra ne mogu održavati sportski i kulturni događaji koji bi okupili više od 5.000 osoba.

“Neće biti okupljanja s velikim brojem ljudi prije septembra, ali Tour može krenuti 29. augusta, uz određene prilagodbe. Na organizatorima je da izađu s prijedlozima”, kazala je ona nakon što je objavljeno da španska Vuelta neće startati 14. augusta iz Holandije, na čijem su tlu trebale biti vožene i prve tri etape.

Kako je zbog situacije sa širenjem novog korona virusa start Tour de France morao biti odgođen za dva mjeseca, novi predviđeni termin se preklapa s originalnim terminom Vuelte u biciklističkom kalendaru za 2020. godinu

Kako Tour de France i Vueltu organizira kompanija ASO, sasvim je izvjesno da neće dopustiti preklapanje dvije od tri najveće višeetapne utrke, prenosi Hina.

Vuelta možda u novembru

Iako nije službeno potvrđeno, sve su češće glasine da će Grand Tour utrka po Španiji biti održana u novembru.

Potvrđeno je da će tri predviđene “holandske” etape biti brisane, pa će ih ukupno biti 18, a utrka će startati iz Baskije.

Revidirani biciklistički kalendar dat će prednost najvećim utrkama, a mjesto u njemu još treba pronaći i italijanski Giro, koji je u maju trebao startati iz Mađarske.

Međunarodni biciklistički savez (UCI) još uvijek planira Svjetsko prvenstvo od 20. do 27. septembra, a domaćin je Švicarska.

UCI je objavio da će odgođene velike jednodnevne utrke (Milan – San Remo, Liege – Bastonge – Liege, Tour of Flanders i Paris – Roubaix) biti održane ove godine, a datumi će naknadno biti određeni.

Izvor: Agencije