Lopta i dalje na respiratoru

Fudbaleri Dinama treniraju u šest grupa sa po pet igrača (Marko Prpi? / Pixsell)

Pandemija korona virusa paralizovala je gotovo sve, pa tako i sportska takmičenja u svijetu, od kojih su mnoga, uključujući i Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre u Tokiju, otkazana ili odgođena.

Mjesec nakon što je zamro, a misli cijelog svijeta se skoncentrisale na spašavanje golih života, o sportu se proteklih dana ponovo počinje pričati – pronalaze se novi termini takmičenja i pokušavaju iznaći modaliteti kako da se ona održe bez ugrožavanja poboljšanja epidemiološke situacije.

Dok će s individualnim sportovima biti lakše, kolektivni, koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi, poput fudbala i košarke, još uvijek plivaju u neizvjesnosti, a odgovora na pitanja kada će se fudbalska sezona nastaviti i pod kojim uslovima, još nema.

Nema niti u našoj regiji, gdje fudbalske asocijacije u saradnji s Evropskom fudbalskom asocijacijom (UEFA) i nadležnim kriznim štabovima i državnim organima, pokušavaju pronaći način da se s postepenim popuštanjem restriktivnih mjera, vrati i fudbal.

Samo dva razloga za prekid

Sve asocijacije imaju dužnost da do 25. maja UEFA-i dostave plan nastavka i formata takmičenja. Evropska asocijacija je odustala od izričitih zahtjeva da se nacionalna prvenstva u svim zemljama članicama UEFA-e moraju završiti na terenu, no, traži da se ona okončaju ukoliko za to bude uslova.

Prvenstva se mogu prije vremena završiti jedino ukoliko su na snazi mjere zabrane organizovanja sportskih takmičenja i nemogućnost njihovog završetka u predviđenom roku, te zbog ekonomskih i finansijskih razloga i mogućih dugoročnih posljedica po domaće takmičenje i klubove.

U Holandiji i Belgiji su, recimo, procijenili da ih nema, pa su državni organi zapečatili priču o nastavku sezone odlukom da ga neće niti biti, čak niti pod uslovom da klubovi iz tih zemalja ne budu imali mogućnost nastupa u evropskim klupskim takmičenjima u sljedećoj sezoni. U Francuskoj je prvakom proglašen Paris St. Germain, jer vlasti ne dozvoljavaju igranje fudbala do septembra.

U zemljama regije postoji želja da se takmičenje nastavi, no, niti u Hrvatskoj, niti u Srbiji, niti u Bosni i Hercegovini, niti u Crnog Gori, niko ne može ponuditi odgovor na pitanje kada će to biti i kako.

U Hrvatskoj, radna grupa za povratak nogometu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) omogućila je klubovima treninge u malim grupama do pet igrača, u saradnji sa Stožerom civilne zaštite, koji je dao preporuke kako bi se rad odvijao uz najmanji mogući rizik za širenje korona virusa. Za početak nastavka sezone govorilo se o 30. maju, ali konačne odluke nema.

Dinamo trenira, kreće i Partizan

Na teren su već izašli fudbaleri Dinama, koji rade u šest grupa od po pet igrača.

„Sve ide u skladu s uputama Stožera. Vodimo računa o zdravlju, poštujemo razmake i sve ostalo, ali ne možemo raditi u situacijama kada igrači trebaju biti blizu jedan drugom. Moramo dozirati rad i biti pametni“, kazao je trener Dinama Igor Jovićević.

Od ponedjeljka će početi trenirati i fudbaleri beogradskog Partizana, nakon odluke vlasti Srbije da svi sportisti mogu da treniraju na otvorenom, a očekuje se da ih slijede i igrači ostalih fudbalskih kolektiva.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza tvrdi da će ta asocijacija spremno dočekati normalizaciju situacije, no, da sva tri moguća scenarija nastava sezone zavise od konačne odluke Vlade Republike Srbije.

„Jedan scenario podrazumeva prekid prvenstva. Drugi je da se odigraju četiri kola i završnica kupa, a treći, odigravanje svih 11 kola i Kupa Srbije. Onog trenutka kada dobijemo zvaničnu informaciju da klubovi imaju dozvolu da nastave s normalnim aktivnostima, održaćemo sastanak sa Zajednicom Superligaša i u otvorenom razgovoru s predstavnicima klubova doneti najbolje moguće rešenje. Svi smo se uželeli fudbala, ali su nam životi ljudi i borba države da izađe na kraj s korona virusom i dalje na vrhu liste prioriteta“, rekao je za Anadoliju Kokeza, koji se u vrijeme krize i sam liječio od zaraze korona virusom.

U BiH potrebne dvije dozvole

Vjerovatno najkomplikovanija situacija je, po običaju, u Bosni i Hercegovini, gdje će odobrenje za nastavak sezone morati dati ne jedan, već dva organa u dva različita entiteta, Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Dozvola od samo jedne neće značiti ništa, osim u paradoksalnoj zamisli da se utakmice, recimo, igraju na tlu samo onog entiteta koji je dao dozvolu za to.

Izvršni direktor Sektora za sport u N/FS BiH Elmir Pilav kaže za Al Jazeeru da je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zatražio smjernice od zdravstvenih institucija oba entiteta, ali da odgovore nije dobio, tako da je sve još na čekanju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Napravili smo plan aktivnosti i odredili okvirne datume početka trenažnog procesa, od 8. do 10. maja, kada bi se radilo po grupama do maksimalno pet fudbalera. Prijedlog nastavka takmičenja u BHT Premijer ligi je planiran za 7. juni 2020. godine. Utakmice bi se igrale bez prisustva publike i uz provođenje posebnih mjera zaštite, protokola dolaska, boravka i odlaska ekipa sa stadiona, no, sve to visi u zraku dok ne dobijemo stavove nadležnih organa, a njih još nemamo. Do tada, klubovima ne možemo savjetovati ništa“, kaže Pilav.

Odluke nadležnih organa čeka i Fudbalski savez Crne Gore. Rukovodilac Press službe tog saveza Branko Latinović kaže da za sada klubovi nemaju dozvolu da treniraju, čak niti u odvojenim grupama.

On je dodao da je, od momenta proglašenja pandemije i uvođenja privremenih mjera od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, Fudbalski savez Crne Gore u komunikaciji sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim institucijama.

U Crnoj Gori nedozvoljeno trenirati

„Komunikacija koju vodimo tokom posljedih mjesec i po uključuje FIFA-u, UEFA-u, Vladu Crne Gore, Sindikat profesionalnih fudbalera i klubove koji nastupaju u takmičenjima pod okriljem FSCG i sve relevantne informacije su blagovremeno iskomunicirane prema svim uključenim akterima“, kaže Latinović, koji dodaje da će svi naredni koraci Saveza zavisiti od odluka nadležnih organa.

„Od daljih odluka Nacionalnog koordinacionog tijela i dinamike ublažavanja privremenih mjera zavisi i datum nastavka trenažnog procesa, ne samo u fudbalu već i u svim kolektivnim sportovima u Crnoj Gori. Za sada nije dozvoljeno obavljanje organizovanog trenažnog procesa u grupama, nema precizno najavljenog datuma kada će isti biti dozvoljen kao ni smjernica na koji način bi se grupni treninzi mogli provoditi“, dodao je.

Fudbalski savez Crne Gore radi na nekoliko verzija kalendara takmičenja za nastavak sezone, među kojima je i opcija da se utakmice igraju bez prisustva publike, ali svaka od njih je za sada, tvrdi Latinović, upitna.

Kako bi se utakmice igrale, sa ili bez navijača, kakva bi pravila trebali poštovati fudbaleri, klupski zvaničnici i službena lica, da li će biti testiranja svih aktera susreta, hoće li zdravstene službe imati kapaciteta da pokriju utakmice, da li bi klubovi prije početka nastavka sezone morali izvršiti infrastrukturne radove na stadionima da ispune kriterije nadležnih organa…

Odgovore na sva ova pitanja nacionalne asocijacije u zemljama regije još čekaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije