UEFA: Ko samostalno prekine prvenstvo ostaje bez Evrope

UEFA želi da se sva natjecanja odluče na terenu, te smatra kako bi prekid natjecanja trebo biti 'posljednji stadij' (EPA)
UEFA želi da se sva natjecanja odluče na terenu, te smatra kako bi prekid natjecanja trebo biti 'posljednji stadij' (EPA)

Vodstvo Evropskog nogometnog saveza (UEFA) na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom odlučno je da se aktuelna sezona, koja je u gotovo svim evropskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije korona virusa, mora završiti značilo to i igranje tokom jula i augusta.

U pismu upućenom nacionalnim nogometnim savezima u četvrtak kasno navečer UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebo biti “posljednji stadij”.

Pismo je poslano samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila prekinuti prvenstvo i prihvatiti trenutno stanje na tabeli, a samim tim proglasiti Club Brugge prvakom.

‘Prekidanje natjecanja posljednja mjera’

Radna grupa UEFA-e radi na scenarijima prema kojima bi se aktuelna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebala završiti do 30. juna, mogla produžiti na juli i auguust, a jedna od opcija je i da se natjecanja u eurokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva. Produženje ove sezone imalo bi utjecaja i na sljedeću koja zbog tog ne bi mogla početi na vrijeme, pa iz UEFA-e zato pozivaju sve evropske lige da zajednički rade na rješavanju problema.

“Samo izuzetno koordinisan napor svih oganizatora natjecanja može pomoći evropskom nogometu na pronalasku izlaza iz krize. Prekidanje natjecanja bi uistinu trebala biti posljednja mjera i to kada bi svi prihvatili kako za takvu odluku nema alternative. Uvjereni smo kako će se nogomet moći igrati u narednim mjesecima i to pod uslovima koje će diktirati vlasti pa stoga vjerujemo kako je u ovom trenutku odluka o prekidanju domaćih natjecanja preuranjena. Kako je učešće u UEFA-inim klupskim takmičenjima uslovljeno sportskim rezultatom po završetku kompletnog domaćeg prvenstva, njegov preuranjen prekid bacio bi sjenu na ispunjavanje tog uslova”, objavila je UEFA, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Proglašenje Club Bruggea prvakom u Belgiji?

“Igrati nogomet bez gledalaca na tribinama nije isto kao i igrati s navijačima na tribinama, ali moramo biti svjesni kako se svijet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra makar se utakmice mogle gledati samo putem televizijskih prijenosa nego da se uopšte ne igra. Oni koji će samovoljno prekinuti sezonu mogli bi ostati bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone”, rekao je predsjednik UEFA-e Čeferin tokom gostovanja u emisiji TV Slovenije u četvrtak navečer.

Vodstvo belgijske lige u četvrtak je predložilo konačni prekid prvenstva te da se Club Brugge proglasi prvakom, a taj prijedlog bi trebao biti ratifikovan 15. aprila na sastanku klubova. Njih 17 od 24 koliko ih ima prvo glasa već su prošle sedmice zatražili otkazivanje sezone. U toj ligi je Club Brugge nakon 29 kola uvjerljivo vodi sa 15 bodova više od drugog Genta.

I tri od četiri vodeća nizozemska kluba, Ajax, AZ Alkmaar i PSV Eindhoven u četvrtak su zatražila da se i njihovo prvenstvo prekine, Ali Nizozemski savez (KNVB) je objavio da će slijediti upute UEFA-e u pokušaju nastavka sezone. U trenutku prekida prvenstva u Nizozemskoj Ajax i AZ Alkmaar su vodeći sa po 56 bodova, treći Feyenoord ima 50, a četvrti PSV 49, a do kraja sezone bi se trebalo odigrati devet kola.

Predsjednik posljednjeg sastava italijanskog prvenstva Brescije Massimo Cellino je, pak, zaprijetio da će njegova ekipa namjerno gubiti utakmice ukoliko se nastavi natjecanje u Serie A.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO