Španija: Vlada zaustavila testiranje nogometaša

La Liga, nadležna za 42 kluba prve i druge lige, na sve načine pokušava nastaviti prvenstvo (EPA)

Španska Vlada je zaustavila pokušaj nogometne lige, koja je htjela u utorak testirati igrače na korona virus, pa ih početkom maja poslati na treninge.

La Liga, nadležna za 42 kluba prve i druge lige, na sve načine pokušava nastaviti prvenstvo prekinuto 13. marta, prenosi Hina.

Nakon što je u Španiju, zemlju s najviše oboljelih u Evropi, stigao dodatni broj PCR testova za dijagnosticiranje korona virusa, La Liga je došla na ideju testiranja nogometaša 28. aprila.

No Ministarstvo zdravstva, koje upravlja krizom u zemlji, odbilo je autorizirati La Ligu za testiranje igrača.

La Liga je stoga poslala pismo klubovima, obavijestivši ih kako se testiranje odgađa, a time i početak treniranja na stadionima.

Igrači se već sedmi vikend zaredom nalaze u svojim stanovima i kućama, gdje individualno vježbaju.

Gubitak milijardu eura?

Namjera La Lige da testira nogometaše prije nego se testiraju zdravstveni radnici, koji masovno obolijevaju dok liječe oboljele, izazvalo je polemike u Španiji.

Od 207.000 inficiranih stanovnika, 20 posto su medicinske sestre i liječnici.

Zdravstveni radnici koji ne pokazuju simptome još uvijek nisu testirani.

“Naša obaveza je da budemo spremni kada nam jave da možemo nastaviti s treniranjem i igranjem”, rekao je Javier Tebas, predsjednik La Lige.

“U interesu nam je da se vratimo u normalu kako bismo zaštitili svoju industriju i radna mjesta. Ne bude li prvenstvo nastavljeno imat ćemo gubitak od milijardu eura”, dodao je.

Neki klubovi već su bili zakazali testiranje svojih igrača, no neki su odbili testiranje, smatrajući ga nemoralnim u trenutku kada nedostaje dovoljan broj testova za zdravstvene radnike i ugrožene osobe.

Sindikat nogometaša je poslao pismo Ministarstvu zdravstva i Državnom uredu za sport, izrazivši zabrinutost namjerom brzog testiranja i najavljenim protokolom za vraćanje na treninge kojeg je izradila La Liga.

Ministar zdravstva Salvador Illa uvažio je njihovu primjedbu.

Treninzi počinju 10 maja?

“Želim ukazati na osjećaj odgovornosti mnogih profesionalnih sportista, koji su ukazali kako bi se korištenje PCR testova trebalo odvijati prema preporuci i redoslijedu zdravstvene službe”, kazao je on.

Predsjednica Državnog ureda za sport Irene Lozano također smatra da bi testiranje u utorak bilo preuranjeno.

La Liga u pismu klubovima nije navela novi datum testiranja, no napominje kako bi treninzi mogli početi kada istekne vanredno stanje 10. maja.

Testiranje se mora obaviti 72 sata prije početka prve faze treninga, pa bi u tom slučaju nogometaši bili testirani između 6. i 7. maja, dobije li La Liga zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva.

U nedjelju je broj novooboljelih korona virusom porastao 0,8 posto u odnosu na dan ranije, što je najniža stopa širenja virusa od izbijanja epidemije u Španiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO