UEFA: Završiti prvenstva, bez preciznih datuma za baraž

Euro 2020, Nogomet
UEFA bi konačnu odluku o terminima baraža za Euro trebala donijeti 27. maja (EPA)

Putem videoveze u utorak je održana sjednica svih članica Europske nogometne asocijacije (UEFA), na kojoj ponovno nije preciziran datum eventualnog nastavka sezone prekinute radi pandemije korona virusa.

UEFA je na svojoj internetskoj stranici objavila da je održan sastanak s 55 članica asocijacije putem videokonferencije, na kojem su predstavljene i raspravljane novosti u vezi s opcijama na kojima rade dvije radne skupine kreirane sredinom ožujka, prenosi Anadolija.

“Dana je snažna preporuka da se završe domaća natjecanja u najvišoj ligi i kupovima iako se podrazumijeva da može biti nekih posebnih slučajeva. Imajući to u vidu, UEFA trenutačno razvija neke smjernice u vezi sa sudjelovanjem u svojim klupskim natjecanjima kako bi pomogla članicama u slučaju otkazivanja lige ili kupa”, piše u priopćenju UEFA-e.

Predstavljena potencijalna rješenja

“Na ovom sastanku predstavljena su potencijalna rješenja vezana za takmičenja nacionalnih selekcija (Liga nacija i doigravanje za Euro), kao i klupskih takmičenja UEFA-e, čija je organizacija i odigravanje prolongirana ili otkazana uslijed pandemije bolesti COVID-19”, priopćili su iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Precizni termini odigravanja utakmica Lige nacija i utakmica baraža za Euro 2020. bit će poznati naknadno. Određivanje datuma za odigravanje ovih utakmica će biti definirano tek u slučaju kada dođe do ublažavanja restriktivnih mjera koje su na snazi, a izdate su od nadležnih organa zemalja širom svijeta, s jedinstvenim ciljem: borba protiv širenja pandemije bolesti COVID-19.”

“UEFA i dalje ostaje u stalnoj komunikaciji sa svojim članicama, prevashodno s ciljem omogućavanja jednostavnog protoka informacija, što je od velikog značaja u novonastaloj situaciji. Posebno iz razloga ublažavanja i amortiziranja nastalih poteškoća i problema uzrokovanih pandemijom bolesti Covid-19. To se, prije svega, odnosi na mogućnost nastavka nacionalnih takmičenja, prelaznih rokova, pitanja statusa igrača i klubova, kao i niza drugih općih aspekata koji utječu na nogomet u svijetu, a čija je stabilnost značajno narušena epidemijom koronavirusa”, piše u priopćenju.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović izjavio je nakon videokonferencije da je preporuka UEFA-e da se nakon pandemije korona virusa prvenstva završe u postojećim formatima, ako je to moguće.

“Sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi. UEFA prati razvoj situacije sa virusom COVID-19 i svi savezi su dobili preporuku da sa nacionalna takmičenja završe u postojećim formatima. Ukoliko to nije moguće, formati se mogu menjati u skladu sa okolnostima, ali se ide ka tome da se okončaju i prvenstva i kup takmičenja u svim raspoloživim terminima”, kazao je Šurbatović za internetsku stranicu FSS-a, prenosi Tanjug.

Tri scenarija završnice baraža

Kad je riječ o doigravanju za plasman na Europsko prvenstvo, moguća su tri scenarija za polufinalne i finalne utakmice – rujan i listopad, listopad i studeni te obje utakmice u studenome.

“Učesnici baraža bi trebalo da pošalju stvoj stav u UEFA-u, koja će konačnu odluku o terminima baraža doneti 27. maja na sednici Izvršnog odbora”, kaže Šurbatović.

Razgovarano je i o završetku europskih klupskih natjecanja, pa se očekuje da se Liga prvaka i Liga Europe nastave u kolovozu.

Predloženi termini za završnicu su 27. kolovoz za finale Lige Europe i 29. kolovoz za finale Lige prvaka.

“Rokovi klubovima za licenciranje pomereni su za mesec dana, dakle, do 30. juna”, rekao je Šurbatović.

Izvor: Agencije