Osam italijanskih klubova protivi se nastavku prvenstva

U petak je Italijanski nogometni savez objavio kako planira nastavak sezone krajem maja ili početkom juna (EPA)

Vodstvo natjecanja italijanske prve nogometne lige nakon svog sastanka u ponedjeljak kasno navečer je objavilo saopćenje u kojemu stoji kako je jednoglasno donijelo odluku da se sezona 2019/20. završi ako to tamošnja vlada dopusti iako talijanski mediji navode kako čak osam klubova Serie A, i to redom oni iz donjeg dijela ljestvice, traže prekid prvenstva.

“Vijeće Lege Serie A jednoglasno je potvrdilo svoju namjeru o završetku sportske sezone 2019/20., ako to vlada dopusti, uz puno pridržavanje pravila o zaštiti zdravlja i sigurnosti. Nastavak sportskih aktivnosti, u takozvanoj fazi 2, odradit će se u skladu s preporukama FIFA-e i UEFA-e, uz odluke Italijanskog nogometnog saveza (FIGC) i u skladu s medicinskim protokolima za zaštitu svih uključenih u održavanje utakmica”, objavila je Lega Serie A.

Nepredvidivi rizici

No, prema navodima nekoliko italijanskih medija, Brescia, Torino, Sampdoria, Udinese, SPAL, Genoa, Fiorentina i Cagliari protive se nastavku sezone zbog “rizika koje je nemoguće predvidjeti”.

Od tih osam klubova najbolje plasirani je Cagliari na 12. mjestu, prenosi Hina.

U petak je FIGC objavio kako planira nastavak sezone krajem maja ili početkom juna, a one koji se zalažu za otkazivanje sezone je prozvao kao one koji ne vole ni nogomet niti Italijane.

Predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina kazao je kako bi nogometaši prije povratka natjecanju morali provesti tri sedmice trenirajući, no italijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora, koji bi se kasnije ove sedmice trebao sastati s čelnicima FIGC-a, izjavio je kako ne može garantirati kako će se nogometaši moći vratiti treninzima 4. maja.

Izvor: Agencije