Čeferin: Bolje igrati bez gledatelja nego uopće ne igrati

Postoje mogućnosti da se prvenstva i kupovi nastave i završe, rekao je Aleksander Čeferin (EPA)

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je u ponedjeljak kako su u većini zemalja spremni nastaviti prvenstva utakmicama bez gledatelja, kako bi se barem donekle ograničila finansijska kriza uzrokovana njihovim prekidima zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

“Mislim da postoje mogućnosti da se prvenstva i kupovi nastave i završe. Morat ćemo nastaviti natjecanja bez gledatelja, ali mislim kako je najvažnije da se utakmice ipak igraju”, kazao je on za italijanski dnevnik Corriere della Sera, prenijele je Fena.

Predsjednik UEFA-e dodao je kako bi se, ako se prvenstva nastave “dovoljno rano”, usporedo s njima mogle nastaviti i Liga prvaka te Liga Evrope.

Čeferin nije sklon igranju aktuelne sezone u septembru ili oktobru, jer bi to imalo veliki utjecaj na odigravanje sezone 2020/21.

Bez preciziranja novih termina

UEFA je ranije odlučila da sve utakmice budu odgođene do daljnjeg, bez preciziranja novih termina.

Međutim, u pismu upućenom nacionalnim nogometnim savezima početkom mjeseca, UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebo biti “posljednji stadij”.

Pismo je poslano samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila prekinuti prvenstvo i prihvatiti trenutno stanje na tabeli, a samim tim proglasiti Club Brugge prvakom.

Izvor: Agencije