Barcelona i Real ostali bez 18 miliona eura zbog otkazivanja ICC turnira

Real i Barcelona su računali na veliku nagradu u međusobnom sudaru (EPA)

International Champions Cup (ICC), turnir na kojem se od 2013. godine pripremaju veliki nogometni klubovi tokom ljeta, otkazan je zbog korona virusa što će zadati novi finansijski udarac klubovima poput Barcelone i Real Madrida.

„S obzirom da nije jasno kada će distanca u društvu biti ukinuta i s obzirom na neizvjesnost oko međunarodnog nogometnog kalendara, te na mogućnost da se domaća prvenstva i takmičenja UEFA-e nastave u augustu, ICC turnir nije održiv ovog ljeta“, priopćio je u petak navečer Daniel Sillman, direktor američke kompanije Relevent Sports, prenosi Hina.

Relevent je trebao organizirati taj turnir u augustu u SAD-u i Aziji.

Real Madrid i Barcelona namjeravali su se za četiri mjeseca vratiti u Sjedinjene Američke Države jer su ondje računali na veliku nagradu u međusobnom sudaru. Na američkom tlu je u planu bio drugi El Clásico nakon onog u Miamiju 2017. godine. On je trebao biti ‘poslužen’ u Las Vegasu umjesto boce šampanjca prilikom otvaranja novog stadiona Allegiant Stadium. Od ove godine na njemu će igrati Raidersi u NFL ligi američkog nogometa.

Trostruka nagrada

Real Madrid je lani zaradio 12 miliona eura neto učestvujući na ICC turniru, te je među onima koji najbolje prolaze, podatak je novina AS. Po prijateljskoj utakmici zaradi tri miliona eura neto baš kao i Barcelona, Manchester United i Bayern. Njima se želi priključiti aktualni europski prvak Liverpool.

Da su otkazivanjem turnira najlošije prošli upravo vječni rivali Real Madrid i Barcelona pokazuje i ponuda oko koje su pregovarali zadnjih sedmica. Nagrada za međusobni dvoboj, taj najgledaniji derbi u svijetu, utrostručila bi se. Ne bi iznosila tri miliona, nego bi oba kluba dobila po devet miliona eura, izvijestio je AS.

S toliko novca su se prije tri godine vratili iz Miamija na Santiago Bernabéu i Camp Nou, pa je to bio temelj za pregovore uoči utakmice u Las Vegasu. Uz tu međusobnu utakmicu trebali su odigrati još tri susreta što im je moglo donijeti dodatnih devet miliona eura, sveukupno 18 miliona eura.

Izvor: Agencije