Organizatori ne odustaju od tokijske Olimpijade u julu

Olimpijada u Japanu treba početi prema rasporedu u julu (EPA)

Japanska zapadna prefektura Shiga izvijestila je o svojoj prvoj koronavirusnoj infekciji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da će Olimpijada u Japanu početi prema rasporedu u julu.

Muškarac u 60-im bio je pozitivan na virus što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u prefekturi Shiga, rekao je dužnosnik na brifingu za medije, prenosi Reuters.

Potvrđenih koronavirusnih infekcija u Japanu je više od hiljadu od srijede kada je otkriveno 36 novih slučajeva. To je najveći jednodnevni porast u Japanu gdje je u epidemiji, prema podacima ministarstva zdravstva, umrlo dvanaest osoba.

Zbog brzog širenja epidemije postavlja se pitanje može li Tokio biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. jula.

Otkazivanje ili odgađanje nisu spomenuti na sastanku o Olimpijadi

Ipak, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je da riječi “otkazivanje” ili “odgoda” nisu spomenute tokom dvodnevnog sastanka oko priprema za igre u Tokiju 2020, prenosi Hina.

Na pitanje zbog čega je uvjeren da se igre mogu održati Bach je rekao da su organizatori dobili stručne informacije, uključujući i informacije Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi slučajevi zaraženih u Kini

Istovremeno, u kontinentalnoj Kini je u srijedu, nakon tri dana pada, porastao broj novih potvrđenih slučajeva korona virusa zbog novih infekcija u Wuhanu, epicentru epidemije.

U kontinentalnoj Kini u srijedu je bilo 139 novih potvrđenih slučajeva, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija pa je ukupan broj zaraženih porastao na 80.409.

U Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, broj novozaraženih popeo se na 131. No, broj novih potvrđenih slučajeva u Hubeiu, izuzev Wuhana, ostao je jednocifren sedam dana zaredom, a u srijedu su zabilježene tri nove infekcije.

Izvan Hubeija samo je pet novih potvrđenih slučajeva, a broj umrlih od izbijanja u kontinentalnoj Kini u srijedu je dosegao 3.012, što je 31 više u odnosu na prethodni dan.

Vanredno stanje u Kaliforniji

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u srijedu je proglasio vanredno stanje zbog korona virusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja.

Ranije u srijedu zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi.

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Washington gdje je umrlo 10 osoba.

Izvor: Agencije