Španski sportisti u akciji protiv korona virusa

Rafael Nadal je pozvao španske sportiste da pomognu skupiti 11 miliona eura (Twitter)

Jedan od najboljih tenisera svijeta Rafael Nadal pozvao je španske sportaše da pomognu skupiti 11 miliona eura kojima bi se kupila zaštitna oprema u borbi protiv korona virusa, koji je u njihovoj domovini oduzeo više od 4.000 života.

“Mi, sportisti, to smo što jesmo zahvaljujujući vašoj podršci. Sada je trenutak kada vas ne smijemo iznevjeriti”, rekao je 33-godišnji Nadal u objavljenom videu na Twitteru.

U četvrtak je broj oboljelih u Španiji porastao 18 posto, na više od 56.000.

Nadal je kazao kako je razgovarao s Pau Gasolom, košarkašem iz NBA lige, o tome što mogu učiniti kako bi pomogli dok sjede kući i gledaju loše vijesti.

Sjetili su se da bi mogli pomoći preko Crvenog križa u nabavi zaštitnog materijala zdravstvenim radnicima i kako bi pomogli najugroženijim porodicama u Španiji.

U kampanji će nastojati prikupiti 11 miliona eura.

Dodao je da su on i 39-godišnji Gasol već dali svoj doprinos.

“Došao je trenutak da svi zajedno ostvarimo svoju najveću pobjedu”, istaknuo je Gasol, objavivši na Twitteru račun na kojeg ostali sportisti mogu uplaćivati donacije.

Donacije Messija, Guardiole i Ronalda

Oni su se tako priključili drugim sportistima koji su uplatili novac u kampanji pokušaja suzbijanja korona virusa u najugorženijoj zemlji nakon Italije.

Najplaćeniji nogometaš svijeta Lionel Messi i trener Pep Guardiola dali su svaki po milion eura kako bi se opremile klinike i liječnički centri, dok je Cristiano Ronaldo donirao materijal bolnicama u susjednom Portugalu.

Real Madrid je saopćio kako će njegov stadion “Sanatiago Bernabeu” biti korišten kao improvizirano skladište za prikupljeni materijal, dok su kapiten ekipe Sergio Ramos i njegova supriga Pilar Rubio donirali 264.000 maski i 15.000 paketa testova na korona virus preko UNICEF-a.

Predsjednica pokrajine Madrid, žarišta korona virusa, rekla je u utorak kako je s predsjednikom Real Madrida dogovorila “veliku donaciju”.

Getafe, nogometni prvoligaš iz madridskog predgrađa, saopćio je u četvrtak kako je obavio “značajnu donaciju” sanitarnog materijala bolnici Hospital Universitario u Madridu.

Nogometni prvoligaš Valencia, korona virusom najpogođeniji sportski klub u Španiji, donirat će lokalnoj zdravstvenoj službi 50.000 zaštitnih maski i 300 toplomjera, saopćio je klub u četvrtak.

Valencia je prije dvije sedmice objavila kako je 35 posto njene ekipe zaraženo korona virusom, nakon što su u Milanu igrali utakmicu Lige prvaka protiv Atalante 19. februara.

Izvor: Agencije