Kanada ne želi na Olimpijske igre u Tokiju

Velika Britanija nije izvijestila o detaljima i vrsti napada ili objavila jesu li bili uspješni (Reuters)

Kanadski olimpijski i paraolimpijski odbor odlučili su da zbog pandemije korona virusa neće sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju, javio je Reuters.

“Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportiste, niti za zdravlje i sigurnost njihovih porodica i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre”, objavili su. 

“COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu”, dodaje se u saopštenju, prenosi Hina.

“U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta”, poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13.000 ljudi.

Otpor održavanju Olimpijskih igara naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

‘Otkazivanje ne dolazi u obzir’

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportiste u Tokio, dok je Australski olimpijski odbor objavio da bi se njihovi sportisti trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

Međunarodni olimpijski komitet objavio je nakon vanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odgađanje

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stajalištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane “u potpunom obliku”.

“Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i morat ćemo razmotriti odgađanje Igara, s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportaša najvažnije”, kazao je Abe. 

“Otkazivanje ne dolazi u obzir”, naglasio je japanski premijer.

Olimpijske igre do sada su odgađane odnosno otkazivane samo za vrijeme rata.

Izvor: Agencije


Povezane

MOK je danas dobio jednoglasnu podršku evropskih nacionalnih odbora da nema potrebe za drastičnim odlukama u vezi održavanja Olimpijskih igara. Domaćini i dalje nastavljaju s upornim uvjeravanjem kako sebe tako i ostatka svijeta da će smotra najboljih sportista biti održana.

Published On 18 Mar 2020
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO