Za mjesec odluka o mogućem odgađanju Olimpijskih igara

Čelnici ne žele da potpuno otkažu Igre, već da ih odlože (EPA)
Čelnici ne žele da potpuno otkažu Igre, već da ih odlože (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dao je sebi rok od četiri sedmice da donese odluku o eventualnom odgađanju Olimpijskih igara u Tokiju, koje su planinare od 24. jula do 9. augusta, prenosi Tanjug.

Izvršni komitet MOK-a održao je sastanak zbog sve većeg pritiska sportista, sportskih radnika i olimpijskih komiteta pojedinačnih zemalja da Igre budu odložene zbog pandemije korona virusa.

Postoji nekoliko opcija, ali čelnici ne žele da potpuno otkažu Igre, već da ih odgode.

“Scenariji se odnose na promjene postojećeg operativnog plana o provođenju Igara s početkom 24. jula 2020. godine, što uključuje i moguću promjenu datuma održavanja. To je korak koji će nam omogućiti bolji uvid u promjene zdravstvenog stanja širom svijeta i u Japanu, koje se vrlo brzo mijenjaju. To će biti osnova za najbolju odluku u interesu sportista i svih ostalih koji su u to uključeni”, stoji u saopćenju MOK-a nakon vanrednog sastanka Izvršnog odbora.

Istaknuto je i kako su ti zaključci podstaknuti brzim promjenama u borbi s pandemijom korona virusom, prenijela je Hina.

Ljudski životi važniji od igara

Članovi MOK-a svjesni su da u Japanu postoje značajni pomaci u borbi sa širenjem bolesti COVID-19, što može osnažiti vjeru MOK-a da se uz pomoć japanskih domaćina i uz određena sigurnosna ograničenja mogu organizirati Olimpijske igre u Japanu, poštujući ustanovljene principe očuvanja zdravlja svih uključenih. S druge strane, MOK je svjestan dramatičnog povećanja broja oboljelih u drugim državama na raznim kontinentima, što je članove Izvršnog odbora navelo na zaključak da se mora napraviti sljedeći korak u planiranju mogućih scenarija.

Nakon sastanka Izvršnog odbora predsjednik MOK-a Thomas Bach poslao je otvoreno pismo svjetskoj zajednici sportista u kojem je objasnio pristup MOK-a u rješavanju nastale situacije oko Igara koje su bile predviđene za održavanje od 24. jula do 9. augusta te Paraolimpijskih igara koje su na rasporedu od 25. augusta do 9. septembra.

“Ljudski životi su važniji od bilo čega, uključujući i održavanje Igara. Naš je glavni princip zaštita zdravlja svih koji su uključeni i doprinos zaustavljanju širenja bolesti. Želim, a na tome svi radimo, da se ostvare sva nadanja mnogobrojnih sportista, nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih federacija sa svih pet kontinenata: da će nas na kraju ovog mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dugačak, dočekati olimpijski plamen”, istaknuo je Bach.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je prošloga četvrtka na svečanoj ceremoniji upaljen, Olimpijski plamen je stigao u Japan, zemlju domaćina ovogodišnjih Olimpijskih igara. 

MOK je danas dobio jednoglasnu podršku evropskih nacionalnih odbora da nema potrebe za drastičnim odlukama u vezi održavanja Olimpijskih igara. Domaćini i dalje nastavljaju s upornim uvjeravanjem kako sebe tako i ostatka svijeta da će smotra najboljih sportista biti održana.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO