Olimpijski plamen stigao u Tokio

Ceremonija preuzimanja olimpijskog plamena u Atini je, zbog pandemije korona virusa, održana bez publike (EPA)

Olimpijski plamen stigao je u petak u Tokio, a planira se da zatim prođe cijeli Japan.

Avion s olimpijskim plamenom sletio je u vojnu bazu Matsushima, ali na aerodromu nije bilo uobičajenog dočekla i dobrodošlice, zbog epidemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Osim veoma uspješnih Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, glavni grad Japana trebao je biti domaćin Olimpijade i 1940. godine, ali su te igre otkazane zbog Drugog svjetskog rata.

“Prvi put u posljednjih 56 godina olimpijski plamen je ponovo stigao u Tokio i nadam se da će i ova vatra osvjetliti put nade mnogim ljudima”, rekao je predsjednik Organizacionog komiteta Yoshiro Mori, očigledno aludirajući na Olimpijadu u Tokiju 1964. godine.

Na Olimpijski stadion Panathenaic, na svečanost predaje olimpijskog plamena gradu koji će biti domaći OI, svake dvije godine dolazi na hiljade gledalaca

Upaljen prije sedam dana

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju preuzeli su u četvrtak olimpijski plamen u Atini, na ceremoniji koja je, zbog pandemije korona virusa, održana bez publike.

Na Olimpijskom stadionu Panathenaic, na kojem su održane prve moderne Olimpijske igre 1896. godine, predstavniku Organizacionog odbora Igara u Japanu plamen je predao prvi čovjek grčkog Olimpijskog komiteta Spyros Capralos.

Plamen je upaljen prije sedam dana, ali je njegov put kroz Grčku zaistavljen samo 24 sata kasnije zbog korona virusa.

Bez obzira na pandemiju korona virusa, organizatori su uvjereni da će Olimpijske igre u Tokiju biti održane kako je i planirano, od 24. jula do 9. augusta.

Ipak, organizatori nisu isključili ni mogućnost da Olimpijada bude odgođena, ukoliko se pandemija ne stavi pod kontrolu i steknu se uslovi za sigurno održavanje ove najveće i najmasovnije sportske manifestacije na svijetu.

U međuvremenu Međunarodni olimpijski komitet (MOK) razmatra različite scenarije za Olimpijske igre u Tokiju, nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska takmičenja širom svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOK-a  Thomas Bach za New York Times.

“Otkazvanje [Olimpijskih igara] nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara”, naglasio je, prenosi Hina.

Bach: Svijetu je potrebna nada

MOk je, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

“Ne znamo kakva će sitaucija biti”, dodao je Bach.

“Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga, jer imamo četiri i po mjeseca do početka Igara.”

“Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Niko vam danas ne može reći šta će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca”, istaknuo je.

Japan bi, prema predviđanjima, trebao primiti više 600.000 stranih gledatelja i sportista na Igrama, za koje su sponzori platiti milijarde dolara i čije su pripreme koštale najmanje 12 milijardi dolara.

No, Bach tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi finansijski interesi.

Zaštita zdravlja svakog učesnika i ograničavanje virusa su i dalje
glavni ciljevi, napominje predsjednik MOK-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

Izvor: Agencije