Njemački virolog apelira za nastavak Bundeslige tek 2021.

Nije realno da će sezona biti završena, rekao njemački stručnjak (EPA)

U petak su fudbaleri RB Leipziga nastavili trenirati u klupskom trening centru radeći u manjim skupinama, ali njemački virolog iz Hamburga zalaže se za nastavak natjecanja u njemačkom prvenstvu tek sljedeće godine, navodeći kako preuranjeni povratak normalnim nogometnim predstavlja preveliki rizik, prenosi Hina.

Sportski magazin Kicker navodi kako se fudbaleri nisu presvlačili u istoj prostoriji prije ni poslije treninga, a ponuđena im je bila mogućnost individualnog rada s loptom.

U Bundesligi je na snazi stanka zbog širenja korona visrusa koja će trajati najmanje do 2. aprila, iako je realno da se utakmice neće igrati još neko vrijeme. Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas u četvrtak je izjavio kako bi sredinom smaja mogli biti stečeni uvjeti za nastavak prvenstava diljem Evrope, ali njegov optimizam, barem što se Njemačke tiče, ne dijeli i virolog Jonas Schmidt-Chanasit iz Bernhard Nocht Instituta za tropsku medicinu u Hamburgu.

“Nije realno da će sezona biti završena. Vidite kakva je situacija u Evropi i s čime smo još suočeni”, rekao je njemački stručnjak u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju NDR.

“Čak i da nismo teško pogođeni, to ne znači da bi trebalo dopustiti nastavak fudbalskog prvenstva. To bi vodilo ka značajnom pogoršanju stanja. Mišljenja sam da će se uslovi za nastavak steći najranije sljedeće godine”, smatra Schmidt-Chanasit.

Igranje bez prisustva publike

Čelnici Njemačke fudbalske lige (DFL) u prvoj fazi nastavka natjecanja, kojem se nadaju u maju, razmatraju i mogućnost igranja bez prisutnosti gledalaca, kako bi uspjeli završiti aktualnu sezonu.

No, Schmidt-Chanasit upozorava kako ni to nije dobro rješnje “jer će se ljudi željeti okupljati i gledati utakmice u društvu” te smatra kako bi “zabavne aktivnosti”, kao što je fudbal, trebale biti na dnu liste prioriteta pri povratku životu u normalnim okolnostima.

Sličnu poruku poslao je i šef sindikata italijanskih fudbalera Damiano Tommasi u izjavi za Sueddeutsche Zeitung.

“Dopustiti da se lopta ponovno zakotrlja bio bi signal društvu kako se stanje normalizira. No, to nije slučaj. Fudbal je na vrlo niskoj razini važnosti u ovom trenutku.”

Tommasi je napomenu da, ako Kina ne priprema nastavak fudbalskih aktivnosti prije 22. maja, onda bi u Evropi vjerojatno trebalo ponovno krenuti još kasnije.

Italija je s više od 35.000 pozitivnih osoba na korona virus i s više od 3.000 umrlih, najteže pogođena evropska država. Njemačka u ovom trenutku ima više od 15.000 zaraženih osoba, a od posljedica COVID-19 pandemije umrlo je više od 40 ljudi.

Izvor: Agencije