Zbog korona virusa odgođeni Euro 2020. i Copa America

Turnir najboljih evropskih selekcija trebao je biti održan od 12. juna do 12. jula u 12 gradova širom kontinenta (EPA)

Evropska nogometna federacija (UEFA) i službeno je odgodila Evropsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Prvenstvo je trebalo biti održano od 12. juna do 12. jula ove godine, međutim, krovna evropska nogometna organizacija odgodila ga je za sljedeće ljeto. Novi termin trebao bi biti od 11. juna do 11. jula 2021.

To je bio prijedlog koji su na jutarnjoj videokonferenciji predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu i generalnom sekretaru Theodoreu Theodoridisu iznijeli predstavnici Udruženja evropskih klubova (ECA), predstavnici nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro), a o kojem su se potom izjašnjavali i predstavnici nacionalnih saveza.

 

Prema prijedlogu, ovo ljeto, bude li to moguće, bilo bi iskorišteno za dovršetak prekinutih takmičenja, nacionalnih prvenstava, Lige prvaka i Evropske lige.

Čelnicima UEFA-e ostaje posao usaglašavanja kalendara za 2021. godinu, u kojoj su trebala biti održana brojna druga takmičenja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje Eura.

Epicentar zaraze u Evropi

Da se sprema odgađanje bilo je jasno još prije nekoliko dana kad je UEFA otkazala sve rezervacije za hotele u Kopenhagenu, jednom od 12 gradova domaćina.

Virus je zarazio gotovo 180.000 ljudi i ubio više od 7.000 širom svijeta, a epicentar je sada u Evropi jer stopa zaraze usporava u Kini, gdje je epidemija počela.

Svih pet najboljih evropskih liga – engleska, španska, italijanska, francuska i njemačka – suspendirano je, zajedno s Ligom prvaka i Evropskom ligom.

Lige su apelirale na UEFA-u da prioritet budu domaća takmičenja, izražavajući zabrinutost da će klubovi širom Evrope izgubiti znatna finansijska sredstva i prihode od ulaznica ako ne završe sezonu, a ipak moraju plaćati svoje igrače.

Evropsko prvenstvo obično se održava u jednoj ili dvije države, ali ovog puta rašireno je po kontinentu, a gradovi domaćini trebali su biti Amsterdam, Baku, Bilbao, Budimpešta, Bukurešt, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, London, Muenchen, Rim i Sankt Peterburg.

Odgođena i Copa America

Nakon Eura za sljedeće ljeto zbog pandemije korona virusa odgođeno je i nogometno prvenstvo Južne Amerike.

Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) u utorak je donijela odluku o odgađanju Copa Amerike za 2021.

Najstarije kontinentalno nogometno takmičenje na svijetu trebalo se igrati od 12. juna do 12. jula ove godine u Argentini i Kolumbiji, ali je turnir pomaknut na sljedeću godinu.

Premda u Južnoj Americi ne vlada takva drama kao u Evropi, čelnici južnoameričkih nogometnih saveza nisu željeli riskirati, posebno zato što većina južnoameričkih nogometnih zvijezda igra u Evropi.

“Nije bilo lako donijeti ovu odluku, međutim, ovo je vanredna mjera za neočekivanu situaciju. Najvažnije nam je zdravlje naših igrača i navijača”, kazao je predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez.

Posljednja Copa odigrana je prošle godine u Brazilu, a titulu prvaka osvojio je domaćin pobijedivši u finalu Peru s 3:1.

Izvor: Agencije