Utorak dan odluke za evropski nogomet

Gotovo je sigurno da evropska smotra najboljih reprezentacija neće biti održana u predviđenom terminu od 12. juna do 12. jula (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) u utorak će održati veliku videokonferenciju sa čelnicima saveza svih 55 članica na kojoj će biti donesena odluka o sudbini Evropskog prvenstva, koje bi ovog ljeta trebalo biti održano u 12 gradova u 12 zemalja.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin na nedavnom kongresu u Amsterdamu poručio je da ne treba razmišljati o crnim scenarijima, prenosi Hina.

“Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike, i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični i ne razmišljajmo o crnim scenarijima”, pokušao je ohrabriti javnost Čeferin, ali u danima koji su uslijedili “nevidljivi neprijatelj” paralizirao je Evropu.

Mnogo pitanja

Već sada gotovo je sigurno da se smotra najboljih evropska reprezentacija neće biti održana u predviđenom terminu, od 12. juna do 12. jula.

Evropa je u okovima pandemije korona virusa i sva su sportska takmičenja stala, tako i nogometna, i pitanje je kada će se sve pokrenuti.

Klupska sezona trebala je završiti 30. maja finalom Lige prvaka u Istanbulu, međutim, prema nekim procjenama, lige neće krenuti prije maja i nemoguće je očekivati da će sve biti završene do početka juna.

Iz UEFA-e najavljuju da će u utorak biti održana konferencija sa čelnicima evropskih nogometnih saveza, Udruženjem evropskih klubova (ECA) te predstavnicima evropskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će evropski nogomet preduzeti u kontekstu pandemije novog korona virusa.

Pitanja je mnogo – od toga kako završiti nacionalna prvenstva, Ligu prvaka i Ligu Evrope, zatim kvalifikacije za Evropsko prvenstvo te samo prvenstvo.

Medijske kalkulacije

Dio evropskih saveza već je najavio da će predložiti odgodu prvenstva

Vodeći evropski mediji posljednjih dana nagađaju o novom terminu za njega.

Tako je francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio da će Euro biti odgođen za godinu, dok je engleski The Telegraph objavio da bi se prvenstvo moglo organizirati u decembru ove godine.

Evropsko prvenstvo trebalo bi početi 12. juna utakmicom između Turske i Italije u Rimu, glavom gradu države u kojoj ima više od 1.800 preminulih te više od 24.700 zaraženih korona virusom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada