Abe: Japan se i dalje priprema da ugosti Olimpijske igre

Međunarodni olimpijski komitet će donijeti konačnu odluku o tome da li će Igre biti održane (EPA)

Japan se i dalje priprema da na ljeto ugosti učesnike Olimpijskih igara, izjavio je danas japanski premijer Shinzo Abe, uprkos porastu zabrinutosti u svijetu da li treba održati Igre s obrzirom na izbijanje epidemije korona virusa.

Abe i njegova vlada smatraju da se Igre trebaju održati, iako su drugi svjetski sportski događaji otkazani ili odgođeni.

„Savladat ćemo širenje infekcije i, kako je planirano, ugostit ćemo bez problema OIimpijske igre“, rekao je Abe na konferenciji za medije u Tokiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Relativno mali broj oboljelih

On je dodao da odlaganje ili otkazivanje Igara nije uopšte bila tema njegovog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, koji je ranije izjavio da bi Igre trebalo odgoditi za godinu.

Abe je rekao da Japan blisko sarađuje s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), koji će donijeti konačnu odluku da li će Igre biti održane, kao i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

On je ukazao da je relativno mali broj oboljelih od korana virusa u Japanu i da nije potrebno proglasiti vanredno stranje.

U Japanu je do subote navečer registrovano 1.443 oboljelih, od kojih je 28 umrlo.

Izvor: Agencije