Prvi put u historiji žena će početi put olimpijske baklje

Anna Korakaki je osvajila zlatnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije četiri glodine (EPA)
Anna Korakaki je osvajila zlatnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije četiri glodine (EPA)

Prvi put žena je izabrana da počne put olimpijske baklje iz rodnog mjesta modernih igara ka gradu domaćinu Olimpijade, a to će u ljeto 2020. godine biti Tokio.

Olimpijski komitet Grčke je saopćio da je Anna Korakaki, osvajačica zlatne medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama održanim prije četiri godine u Rio de Janeiru, odabrana da ponese prvu baklju ka Tokiju, nakon ceremonije paljena plamena 12. marta u drevnoj Olimpiji.

Pažljivu koreografiju ceremonije predvodit će glumica, koja će se predstaviti kao grčka svećenica, koja će upaliti plamen pomoću ogledala u obliku zdjele fokusiranjem topline sunčevih zraka na svoju baklju.

‘Historijski trenutak’

Potom će baklju predati Anni Korakaki.

Potom će baklja u narednih sedam dana prolaziti kroz Grčku, prije nego što plamen bude predat zvaničnicima Tokija na ceremoniji u Atini.

Posljednja nositeljica baklje također će biti žena – Grkinja Katerina Stefanidi, koja je u Riju osvojila zlatnu medalju u skoku s motkom.

Spyros Capralos, predsjednik Olimpijskog komiteta Grčke, rekao je da je izbor Anne Korakaki “historijski” trenutak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od godinu dana prije početka Olimpijskih igara predstavljene su uniforme koje će u Tokiju nositi više od 110.000 volontera od 24. jula do 9. augusta 2020. Volonterske uniforme dolaze u dvije različite nijanse plave, jedna vrsta za one koji će biti u Tokiju, druga za one koji će pomagati na borilištima i lokacijama van […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO