FIFA će uložiti milijardu i po eura u afrički nogomet

Afrika izvozi najveći broj nogometaša na svijetu (EPA)
Afrika izvozi najveći broj nogometaša na svijetu (EPA)

Predsjednik Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) Gianni Infantino je najavio je da će ova organizacija u promjene u afričkom nogometu uložiti milijardu i po eura u sljedeće četiri godine.

Panel diskusiju s prvim čovjekom svjetskog nogometa na Kongresu međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) u Budimpešti vodio je predsjednik ove organizacije Gianni Merlo, a razgovaralo se o problemima u afričkom nogometu, rasizmu, ženskom nogometu, prenosi Hina.

“Aktivna saradnja FIFA-e i Afričkog nogometnog saveza [CAF] počela je prije šest mjeseci. Ujedinili smo snage i smislili nekoliko ideja o tome kako promijeniti afrički nogomet. Moja misija i moj cilj je učiniti nogomet globalnim. Nogomet je prvi sport na svijetu, ali je najbolje razvijen u samo pet-šest zapadnih zemalja. Šest od osam četvrtfinalista sa posljednjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji bile su evropske zemlje. Jaz je sve veći i veći između Evrope i ostatka svijeta. Trebamo brinuti da nogomet ne bude samo u nekoliko zemalja i zato sam bio u Africi”, kazao je Infantino, koji je u Budimpeštu stigao iz Rabata, gdje je učestvovao na sastanku Izvršnog odbora CAF-a.

Žestoka borba protiv rasizma

Istakao je kako su korupcija i druge nepravilnosti u nogometu vrlo prisutne u Africi, gdje je upravljanje nogometom na nekim mjestima još uvijek slabo.

Poručio je kako će FIFA finansijsku pomoć usmjeriti na infrastrukturu, sistem takmičenja i jačanje sudijske organizacije.

“Predložio sam i stvaranje super lige, koja će proizvesti 200 miliona dolara komercijalnih prihoda. Afrika izvozi najveći broj igrača na svijetu, ali to samo po sebi ne pomaže razvoju”, dodao je Infantino.

Osvrnuo se i na probleme rasizma u nogometu.

“Mislim da je prvi korak ka rješavanju rasizma prepoznavanje problema i govor o tome. Naša je odgovornost boriti se protiv rasizma, a prvi korak je educiranje ljudi. Ako našu djecu odgajamo da budu otvorena, tolerantna i inkluzivna, ona će biti takva. Ako se ovo nastavi, utakmice će biti prekidane, a klubovi ili reprezentacije čiji navijači se nedolično ponašaju – kažnjene.”

Milijarda dolara ženski nogomet

Infantino je najavio i ulaganja u ženski nogomet.

“Imam četiri kćeri i kad idem kući, imam veliki pritisak ako ne podržavam ženski nogomet. Šalu na stranu, vrijeme je da se u nogometu ponašamo ravnopravno prema polovima na terenu i izvan njega, ali u u prostorijama za sastanke, u upravi. Međutim, to nije dovoljno.”

“Imali smo najuspješnije žensko Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i mnogi su prvi put shvatili da je to pravi sport, da utakmice nisu dosadne, niti spore. Želio bih stvoriti svjetski kup klubova za žene i povećati broj ekipa na takmičenjima, i u to trebamo uložiti. Moramo uložiti. Odlučili smo sljedećih godina uložiti milijardu dolara u ženski nogomet”, poručio je predsjednik FIFA-e.

Izvor: Agencije


Povezane

Messi ispred Van Dijka i Ronalda; Becker proglašen za najboljeg golmana, a Klopp za najboljeg trenera.

23 Sep 2019
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO