Ruski rukometaši u Egiptu bez državnih obilježja

Ruska rukometna reprezentacija nastupit će na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu pod imenom ‘ekipa Ruske rukometne federacije’.

Ruskim rukometašima je zabranjen nastup na SP-u pod ruskom zastavom i grbom (EPA)

Ruska rukometna reprezentacija nastupit će na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu pod imenom “ekipa Ruske rukometne federacije” (RHF), a neće smjeti koristiti niti jedan državni simbol, objavila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Sportski arbitražni sud (CAS) je prošle sedmice smanjio Rusiji zabranu nastupa na velikim natjecanjima sa četiri na dvije godine, no kazna traje do 16. decembra 2022. godine, prenosi Hina.

Sud je odluku donio jer je Ruska antidoping agencija (Rusada) kršila pravila Svjetske antidoping agencije (WADA).

Stoga je ruskim rukometašima zabranjen nastup na SP-u pod ruskom zastavom i grbom.

Logo i hima

Umjesto državne zastave, vijorit će se zastava sa logom Rukometnog saveza Rusije, koja inače sadrži iste boje kao i ruska zastava. Još nije poznato kakva će se himna svirati prije susreta, vjerojatno himna Međunarodne rukometne federacije.

“Međunarodna rukometna federacija (IHF) usko sarađuje s Međunarodnim olimpijskim odborom (IOC) i Ruskim olimpijskim odborom kako bi osigurala ispunjavanje svih zahtjeva u vezi s odlukom CAS-a,” objavio je IHF.

RHF će igrati u skupini H s Bjelorusijom, Slovenijom i Južnom Korejom.

Svjetsko prvenstvo rukometaša održat će se od 13. do 31. januara 2021. godine.

Izvor: Agencije